Στα ύψη η πολιτική αντιπαράθεση για την υπόθεση Novartis (video)

Σε εξέλιξη είναι η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής επί του πορίσματος της υπόθεσης Novartis, η οποία θα ολοκληρωθεί απόψε με μυστική ψηφοφορία σε δέκα κάλπες. Με ψηφοφορία δι` εγέρσεως απορρίφθηκε το ζήτημα που έθεσε η ΝΔ για παραβίαση του άρθρου 60 του Συντάγματος σχετικά με το περιεχόμενο του ψηφοδελτίου, κατηγορώντας την κυβερνητική πλειοψηφία ότι επιχειρεί υφαρπαγή της ψήφου των βουλευτών. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Νίκος Δένδιας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αποχώρησης του κόμματος αν δεν αλλάξει το ψηφοδέλτιο. «Διακρίνω μία ταραχή στα κόμματα μέσα στα οποία υπάρχουν πρόσωπα που εμπλέκονται», απάντησε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, ο οποίος έθεσε από την πλευρά του ζήτημα παραβίασης της συνταγματικής διάταξης από τη ΝΔ, υποστηρίζοντας ότι έτσι περιορίζει το δικαίωμα των βουλευτών να αποφασίσουν όπως επιθυμούν για κάθε εμπλεκόμενο πρόσωπο ξεχωριστά. Ο κ. Κοντονής σχολίασε ότι η ΝΔ διαμορφώνει τις προϋποθέσεις για την αποχώρησή της από την ψηφοφορία.

Δημήτρης Κουτσούμπας
Με τον γενικό γραμματέα της κεντρικής επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, άνοιξε ο κύκλος των ομιλιών των πολιτικών αρχηγών. Από το βήμα της Βουλής, είπε ότι το ΚΚΕ δεν πρόκειται να νομιμοποιήσει διαδικαδίες-παρωδία και ανήγγειλε ότι η ΚΟ του κόμματος θα αποχωρήσει και από την συνεδρίαση και από την ψηφοφορία για την υπόθεση Novartis.
«Η πρόταση «όχι στην άσκηση δίωξης από τη Βουλή, λόγω αναρμοδιότητας, και διαβίβαση στην τακτική δικαιοσύνη» είναι απόφαση που πολιτικά, ιστορικά, αξιακά και νομικά αντιστοιχεί με ένα τεράστιο «ναι» στην έρευνα της υπόθεσης Novartis μέχρι τέλος» ανέφερε ο Θ. Δρίτσας πρόεδρος της ειδικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης.
«Το αν υπάρχουν ποινικές ευθύνες είναι ερευνητέο. Αλλά όχι ποινικές ευθύνες, χωρίς αιτιολογία, όταν δεν μιλάει κανείς από αυτούς για την ανάληψη της ευθύνης, για τη διασπάθιση του δημόσιου πλούτου και την προσβολή στην υγεία του ελληνικού λαού επί σειρά ετών. Ας αφήσουμε, λοιπόν, τα περί σκευωρίας ή φιάσκου» είπε ο κ. Δρίτσας και τόνισε ότι διαχρονικά και με συνέπεια ο ΣΥΡΙΖΑ χειρίστηκε υποθέσεις σκανδάλων, δηλαδή, είχε τη θέση ότι θα πρέπει μόνο η δικαιοσύνη να αναλαμβάνει και θα πρέπει να βρίσκονται οι δίοδοι ερμηνείας μέχρι την επιβεβλημένη αναθεώρηση του άρθρου 86 του Συντάγματος και τους προνομιακούς χρόνους παραγραφής που οδηγεί στην ατιμωρησία.
Eurokinissi/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
«Μια καρικατούρα ήταν η δικαστική διερεύνηση των προανακριτικών επιτροπών, όποτε λειτούργησαν με εκείνο το σκεπτικό, και θέλετε σήμερα να συντηρήσουμε ένα τέτοιο καθεστώς;» είπε ο κ. Δρίτσας και τόνισε ότι αυτή ήταν μια ιστορία που αποδείχθηκε όνειδος για τον δημόσιο και κοινοβουλευτικό βίο.
O κ. Δρίτσας αναφέρθηκε και στην απόφαση των αναφερομένων πολιτικών προσώπων να προσέλθουν στην Ειδική Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης. «Από τα εννέα πολιτικά πρόσωπα, οι έξι απάντησαν τουλάχιστον με έναν κόσμιο και συνετό τρόπο. Οι τρεις απάντησαν με έναν χυδαίο τρόπο. Ο κ. Σαμαράς, ο κ. Γεωργιάδης και ο κ. Λοβέρδος. Σκέφτηκα πολύ, αν θα έπρεπε ως πρόεδρος της Επιτροπής, να διαβιβάσω τις επιστολές τους στον πρόεδρο της Βουλής για τα περαιτέρω, γιατί είναι έξω από κάθε κανόνα δεοντολογίας. Δεν το έκανα. Σήμερα όμως οφείλω να καταγγείλω αυτή τη συμπεριφορά και αυτό το περιεχόμενο των επιστολών να το καταγγείλω, γιατί η Βουλή πρέπει να καταδικάσει αυτή τη χυδαιότητα πρώτου μεγέθους» είπε ο κ. Δρίτσας.

Novartis: Στην Ολομέλεια 10 κάλπες για το πόρισμα – Το υπόμνημα Αβραμόπουλου (video)

«Από το 2011 υπάρχουν έγγραφα για τη διαφθορά στο χώρο της υγείας. Αυτό, δηλαδή, που αποκαλείτε σκευωρία. Υπήρχαν έγγραφα για τη διαφθορά εταιρειών που χρηματοδοτούσαν επίορκους κρατικούς αξιωματούχους. Η ελληνική Πολιτεία δεν έκανε όμως τίποτα», ανέφερε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Σπύρος Λάππας και υπογράμμισε ότι το θέμα της Novartis δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Μάλιστα επικαλέστηκε και τα στοιχεία για την εκτόξευση της φαρμακευτικής δαπάνης αρχικά και τη μετακύλιση τής στις πλάτες των ασθενών στη συνέχεια.
Πιο συγκεκριμένα, ο βουλευτής επικαλέστηκε εκθέσεις όπως του επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης για τη διαφθορά στο χώρο της υγείας και σε έγγραφα του γενικού γραμματέα Διαφάνειας Γ. Σούρλα με αναφορές του στη διαφθορά στο χώρο της υγείας. Αναφέρθηκε επίσης και σε έκθεση, και πάλι του κ. Σούρλα, σύμφωνα με την οποία ΟΟΣΑ και ΗΠΑ είχαν γνωστοποιήσει από το 2011 στην Ελλάδα ότι είχε γίνει εξωδικαστικός συμβιβασμός για διαφθορά και χρηματισμό Ελλήνων κρατικών αξιωματούχων.
Άθλια, κατασκευασμένη, κακότεχνη και μεθοδευμένη σκευωρία, χαρακτήρισε τη διαχείριση της υπόθεσης Νovartis, από την κυβερνητική πλειοψηφία, ο εισηγητής της ΝΔ Μάκης Βορίδης, κατά τη συζήτηση στη Βουλή του πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση.
«Είναι ξεκάθαρο ότι από την αρχή στήθηκε μια άθλια σκανδαλώδης μεθόδευση. Συμπράξατε σε αυτή, μη επιτρέποντας να εξεταστούν μάρτυρες, γιατί δεν θέλατε να ανοίξει η συζήτηση και να φανεί η μεθόδευση. Η υπόθεση για την ιταμή μεθόδευσή σας θα ελεγχθεί από την επόμενη Βουλή και τότε θα αποδοθεί δικαιοσύνη» ανέφερε ο εισηγητής της ΝΔ.
Eurokinissi/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
Ο κ. Βορίδης κατηγόρησε την κυβερνητική πλειοψηφία ότι δεν θέλησε να προχωρήσει στην ουσία της υπόθεσης εξετάζοντας τους μάρτυρες, αλλά και τα στοιχεία, ώστε να βγάλει, όπως είπε, το πόρισμά της, αλλά αρκέστηκε «στα στοιχεία που βασίζονταν σε τρεις ψευδομάρτυρες με κουκούλες για να παραπέμψει δύο πρώην πρωθυπουργούς και οκτώ πρώην υπουργούς».
«Είστε προκλητικοί στη μεθόδευσή σας. Είναι προφανές ότι πρόκειται για μια κατασκευασμένη, κακότεχνη και άθλια ιστορία γι αυτό γκρεμίστηκε και γι αυτό ελέγχεστε» ανέφερε ο εισηγητής της ΝΔ και πρόσθεσε: «Ο ελληνικός λαός ξέρει πολύ καλά ότι το μεγάλο αυτό σκάνδαλο της Novartis δεν τολμήσατε να το ερευνήσετε, γιατί έτσι θα αποκαλυπτόταν ποιος κατασκεύασε αυτή τη σκευωρία, η οποία θα έσκαγε στα μούτρα σας. Για φανταστείτε αν είχατε βρει κάτι για τον Άδωνι Γεωργιάδη; Τι θα λέγατε και τι θα κάνατε;».
«Πρόκειται για το μεγαλύτερο σκάνδαλο όλων των εποχών, χωρίς ενδείξεις» είπε, επικαλούμενος τους χαρακτηρισμούς του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, ότι η Novartis είναι το μεγαλύτερο σκάνδαλο όλων των εποχών.
Ο κ. Βορίδης μίλησε για «νομική λογική ΣΥΡΙΖΑ» τόσο για τη συγκρότηση της Εξεταστικής Επιτροπής για τη Νovartis όσο και για τη σημερινή μυστική ψηφοφορία με το στήσιμο 10 καλπών, μία για κάθε εγκαλούμενο.
«Εμείς είπαμε «διερευνήστε την υπόθεση, ώστε να έχετε υλικό για να μπορέσετε να αποφασίσετε αν εμπίπτουν στην αρμοδιότητα ή όχι της Βουλής». Δεν πρέπει πρώτα να ελέγξετε αν έγινε η αξιόποινη πράξη για να αποφασίσετε ότι έστω, υπάρχουν ενδείξεις; Πώς αποφασίσατε ότι δεν εμπίπτουν στην αρμοδιότητα της Βουλής, αφού δεν έχετε πράξεις για να αποφασίσετε αν έκανε ο εγκαλούμενος το ποινικό αδίκημα;» υπογράμμισε ο κ. Βορίδης.
«Σήμερα, με τις ψήφους της πλειοψηφίας, ολοκληρώνεται η παρωδία της διαδικασίας που επέλεξε η κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει ως επικοινωνιακό τέχνασμα για να συντηρήσει τον μύθο της κάθαρσης και να ξεφύγει από την πολιτική απομόνωση, στην οποία την έχουν θέσει οι πολίτες». Σε αυτήν τη φράση συμπύκνωσε το σκεπτικό της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για τη διαδικασία που ακολουθήθηκε στην υπόθεση Novartis ο εισηγητής του κόμματος, Θ. Παπαθεοδώρου και κατήγγειλε την πλειοψηφία ότι μέσα σε όλους τους τακτικισμούς, επιλέγει και «σημαδεμένο ψηφοδέλτιο».
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ
«Δεν τελειώνει εδώ, όμως, η υπόθεση, γιατί μένει ανοιχτή η υπόθεση των σκευωρών, των συνεργών τους και όλων όσων στήριξαν τη σκευωρία, γι’ αυτούς θα επανέλθει η Δικαιοσύνη και τότε θα μάθουμε ποια είναι η αλήθεια, που σήμερα θέλει η πλειοψηφία να αποκρύψει» ανέφερε ο κ. Παπαθεοδώρου.
Επίσης, όπως σημείωσε, με τη σημερινή συζήτηση ολοκληρώνεται μία παρωδία κοινοβουλευτικής διαδικασίας και απροκάλυπτης πολιτικής σκοπιμότητας που άρχισε με την απόφαση της 21ης Φεβρουαρίου και τη σύσταση της Επιτροπής, συνεχίστηκε με τις καινοφανείς αναζητήσεις της πλειοψηφίας περί αναρμοδιότητας ή όχι της Επιτροπής για να καταλήξει στο πόρισμα της πλειοψηφίας ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ περί αναρμοδιότητας και στην πρόταση της ίδιας πλειοψηφίας προς το Σώμα, ουσιαστικά για την μη άσκηση ποινικής δίωξη για λόγους αναρμοδιότητας.
Εφόσον, όμως, είναι έτσι, όπως διερωτήθηκε ο κ. Παπαθεοδώρου, πού πήγαν οι βαρυσήμαντες εξαγγελίες του ίδιου του πρωθυπουργού στην Ολομέλεια για συνταρακτικές αποκαλύψεις σχετικά με την εμπλοκή των αναφερόμενων προσώπων στο σκάνδαλο Novartis και οι αναφορές για τον καταλογισμό ποινικών και πολιτικών ευθυνών σε όσους ζημίωσαν το Δημόσιο και διευκόλυναν τη διαφθορά στον χώρο του φαρμάκου; Ακόμη, έθεσε το ερώτημα, πού πήγαν οι αναφορές του υπουργού για το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους; «Χάθηκαν» αποφάνθηκε ο εισηγητής της ΔΗΣΥ και εκτίμησε ότι «χάθηκαν στις παρελκυστικές μεθοδεύσεις που η κυβέρνηση δρομολόγησε». «Και χάθηκαν στην ανάλωση των συνεδριάσεων τής Επιτροπής υπό τον βασικό προβληματισμό, αναστοχασμό, ότι η αρμοδιότητα της Βουλής για τη δίωξη εγκλημάτων που τελέστηκαν από μέλη της κυβέρνησης δεν είναι σε κάθε περίπτωση προκαθορισμένη, δεν είναι δεδομένο ότι τα εγκλήματα έχουν τελεστεί κατά την άσκηση των καθηκόντων των πολιτικών προσώπων» πρόσθεσε.
Εξάλλου, όπως τόνισε ο κ. Παπαθεοδώρου, στο ενδιάμεσο του «αναστοχασμού» διάστημα, αποστέλλονταν στην Επιτροπή νέα στοιχεία, τα οποία δεν εξετάστηκαν ποτέ ουσιαστικά, ενώ μόλις χθες ο κ. Κοντονής φρόντισε να δημοσιοποιήσει ότι διαβίβασε στη Βουλή τη διάταξη ότι τίθενται στο αρχείο οι μηνύσεις των κ.κ. Σαμαρά, Βενιζέλου και Αβραμόπουλου.
Απευθυνόμενος, δε, προς τα κυβερνητικά έδρανα και τους βουλευτές είπε: «Αυτό κάνατε και χθες σε χρόνο γελοιωδώς προκαθορισμένο, το ίδιο επιχειρήσατε με την παραπομπή των δέκα αναφερόμενων προσώπων και τη θεατράλε σκηνοθεσία των δέκα καλπών, που επαναλαμβάνετε και σήμερα».
«Άσφαιρη αντιπαράθεση» ανάμεσα στην πλειοψηφία και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, που καλλιεργεί τον αποπροσανατολισμό των λαϊκών στρωμάτων από τα πραγματικά προβλήματα, χαρακτήρισε την συζήτηση ο Νίκος Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ).
Eurokinissi/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
Όπως είπε ο εισηγητής του ΚΚΕ, και σήμερα παρακολουθούμε την άσφαιρη αντιπαράθεση, η οποία έχει ως χαρακτήρα την χειραγώγηση και την ενσωμάτωση της λαϊκής δυσαρέσκειας στο πλαίσιο του συστήματος, της ασκούμενης αντιλαϊκής πολιτικής που θα έχουν ως δικαίωμα κάθε φορά τα λαϊκά στρώματα να επιλέγουν ανάμεσα στη Σκύλα και την Χάρυβδη. Είναι, μια αντιπαράθεση, η οποία καλλιεργεί τον αποπροσανατολισμό των λαϊκών στρωμάτων, σε σχέση με τις πραγματικές αιτίες των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, της επιδείνωσης της θέση τους όλο αυτό το διάστημα και το επόμενο χρονικό διάστημα, τόνισε ο κ. Καραθανασόπουλος.
Ανέφερε δε πως η συζήτηση αυτή θέλει να αποκρύψει την ουσία: πως η υπόθεση της Novartis είναι μεν σκάνδαλο, αλλά δεν είναι αυτοφυές σκάνδαλο που ξαφνικά ενέσκηψε σε μία κοινωνία αγγελικά πλασμένη, αλλά αποτελεί ένα μέρος του συνολικότερου σκανδάλου, στην αγορά του φαρμάκου. «Και η αιτία είναι ο ανταγωνισμός ανάμεσα στις εταιρείες για τα μερίδια της αγοράς, άρα στο επίκεντρο των πρακτικών της διαφθοράς και της σήψης είναι πως θα κατακτήσουν οι πολυεθνικές τα μονοπώλια, όλο και μεγαλύτερα μερίδια στην αγορά. Και από αυτή την άποψη, η εικόνα αυτή παρατηρείται και σε όλους τομείς της Οικονομίας» σημείωσε ο κ. Καραθανασόπουλος.
Πηγή: ΕΡΤ1, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ρεπορτάζ: Λάμπρος Παναγιώτουwww.ert.gr

2018-05-18 13:15:19

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ