Στα 6,2 δισ. ευρώ ανέρχεται το μαξιλάρι ρευστότητας μέχρι τώρα

Η Ελλάδα έχει ήδη βάλλει στην άκρη το ποσό των 6,2 δισ. ευρώ για την δημιουργία του αποθέματος ρευστότητας ώστε να ενισχύσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών όταν θα βγαίνει στις αγορές μετά το αναμενόμενο τέλος του τρέχοντος προγράμματος προσαρμογής.
Από αυτό το ανωτέρω ποσό, περίπου 3 δισ. ευρώ προέρχονται από την πώληση των 7ετών ομολόγων τον Φεβρουάριο και 1,3 δισ. ευρώ περίπου απο τα 5ετή ομόλογα το περσινό καλοκαίρι. Περίπου 1,9 δισ. ευρώ προέρχονται απο την δόση του ESM μετά την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης.
Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, τόνισε σήμερα μετά το Eurogroup στη Σόφια, ότι η Ελλάδα, όπως οι υπόλοιπες χώρες που βγήκαν απο προγράμματα προσαρμογής, θα πρέπει να δημιουργήσει μαξιλάρι ασφαλείας που θα καλύπτει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας για μια περίοδο άνω των 12 μηνών.
Ο ίδιος τόνισε ότι υπάρχουν ήδη κάποια δισ. ευρώ στην άκρη ενώ αναμένεται η εκταμίευση μιας δόσης απο τον ESM το πρώτο 15θημερο του Ιουνίου. Περίπου 8-9 δισ. ευρώ από τα 11-12 δισ. της τελευταίας δόσης του προγράμματος προγραμματίζεται να προστεθούν στο μαξιλάρι ασφαλείας.
Στο ανωτέρω ποσό δεν περιλαμβάνεται ο βραχυπρόθεσμος δανεισμός του κράτους (repos) απο τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης. www.ert.gr

2018-04-27 15:55:14

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ