Στην Κίνα την επόμενη εβδομάδα ο Σαρλ Μισέλ

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στο Πεκίνο την 1η Δεκεμβρίου, για να συναντηθεί με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ.

«Η επίσκεψη στο Πεκίνο πραγματοποιείται μετά τη στρατηγική συζήτηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Κίνα τον Οκτώβριο. Στο πλαίσιο ενός τεταμένου γεωπολιτικού και οικονομικού περιβάλλοντος, η επίσκεψη είναι μια επίκαιρη ευκαιρία τόσο για την ΕΕ όσο και για την Κίνα. Οι ηγέτες της ΕΕ και της Κίνας θα συζητήσουν παγκόσμιες προκλήσεις καθώς και θέματα κοινού ενδιαφέροντος», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Το ταξίδι πραγματοποιείται εν μέσω έντονης συζήτησης μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το πώς να χειριστούν τις σχέσεις με την Κίνα, εν μέσω ανησυχιών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις εμπορικές απειλές προς την Ταϊβάν, την εμπορική πίεση σε ορισμένες χώρες της ΕΕ και τους δεσμούς με τη Ρωσία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες πιέζουν τους δυτικούς συμμάχους τους να ευθυγραμμιστούν εναντίον της Κίνας, αλλά ορισμένα μέλη της ΕΕ με σημαντικούς εμπορικούς δεσμούς αντιστέκονται στη διάσπαση των παγκόσμιων υποθέσεων σε δύο στρατόπεδα.

Ούτε μέσα στην ΕΕ επικρατεί μία συνεπής στάση απέναντι στην Κίνα. Από τη μία υπάρχουν χώρες όπως η Γερμανία, με τα σημαντικά οικονομικά συμφέροντα στην Κίνα, και από την άλλη υπάρχουν χώρες με «δύσκολες» σχέσεις με την Κίνα, όπως η Λιθουανία, η οποία έχει προκαλέσει την οργή του Πεκίνου επειδή ανέπτυξε δεσμούς με την Ταϊβάν.

naftemporiki.gr