Στην Ολομέλεια το πολυνομοσχέδιο -Τροφοδοτείται η αντιπαράθεση (video)

Σε εξέλιξη είναι από τις 10 το πρωί στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου για το κλείσιμο της αξιολόγησης και το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο που αναμένεται να ψηφιστεί αύριο, Πέμπτη. Η κυβέρνηση έχει δηλώσει πως το νομοσχέδιο πρέπει να ψηφιστεί πριν από τη Eurogroup της 21ης Ιουνίου, που κρίνει την ολοκλήρωση του προγράμματος και το ζήτημα του χρέους. Αντιρρήσεις αντισυνταγματικότητας πρόβαλε η ΔΗΣΥ, με την έναρξη στην Ολομέλεια, της σχετική συζήτησης.

Το ΚΚΕ θα καταθέσει αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία τόσο επί της αρχής, όσο και επί των άρθρων του πολυνομοσχεδίου,  όπως ενημέρωσε την Ολομέλεια ο ειδικός αγορητής του κόμματος, Νίκος Καραθανασόπουλος, τονίζοντας ότι «με το πολυνομοσχέδιο γίνεται αναδιανομή από τους λιγότερο φτωχούς προς τους εξαθλιωμένους, ενώ τα μέτρα σε βάρος των συνταξιούχων θα συμβάλουν στην αύξηση κατά 44% του πρωτογενούς πλεονάσματος το 2019″. Αναφέρθηκε, επίσης, στα μέτρα για τον ΕΔΟΕΑΠ, τις αλλαγές στον νόμο Κατσέλη «σε βάρος της προστασίας της πρώτης κατοικίας» και στις διατάξεις για μείωση του φόρου διαφήμισης στους «καναλάρχες».
Τις αντιρρήσεις αντισυνταγματικότητας στήριξε η αντιπολίτευση. Το ΚΚΕ, πάντως, δια των εκπροσώπων του, χαρακτήρισε υποκριτική τη συζήτηση, επικαλούμενο σωρεία αντισυνταγματικών διατάξεων που έχουν ψηφιστεί από τη σημερινή και τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Οι ενστάσεις αντισυνταγματικότητας δεν έγιναν αποδεκτές από την πλειοψηφία.
Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Μάκης Μπαλαούρας, υποστήριξε ότι το πολυνομοσχέδιο περιέχει θετικά μέτρα και η ελπίδα άρχισε να φαίνεται.
Από τη ΝΔ ο Χρήστος Σταϊκούρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν έχει πολιική νομιμοποίηση να προχωρήσει στο Μεσοπρόσθεσμο 2019-2020 καθώς οι περικοπές σε συντάξεις και αφορολόγητο δεν ήταν στο τρίο μνημόνιο .
Από το ΔΗΣΥ, ο εισηγητής Γιάννης Κουτσούκος, επανέλαβε ότι δεν υπάρχει καθαρή έξοδος ενώ εκτίμησε ότι στο Μεσοπρόθεσμο περιλαμβάνονται περικοπές 5,2 δισ ευρώ και εδράζονται στο συμπληρωματικό μνημόνιο.
Υπάρχει πρώτη φορά ανάπτυξη, τόνισε ο εισηγητής των ΑΝΕΛ, Θανάσης Παπαχριστόπουλος.
Στοιχεία για τις αμοιβές στελεχών του Υπερταμείου επικαλέστηκε ο βουλευτής του Ποταμιού, Γιώργος Αμυράς, στη Βουλή και κατηγόρησε την κυβέρνηση πως την ίδια ώρα που βάζει ενέχυρο υπέρ τρόικας κρατική περιουσία αξίας 25 δισ. ευρώ, φροντίζει να χρυσοπληρώνει τα golden boys και girls που διόρισε στο Υπερταμείο με εξωφρενικές αμοιβές.
Νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, είπε για τους τόκους υπερημερίας ότι το Σύνταγμα ρητά προβλέπει πού επιτρέπεται η αναδρομικότητα και πρόσθεσε ότι στόχος είναι να μην ευνοηθούν στρατηγικοί κακοπληρωτές που προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη αν και μπορούν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους. Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, επισήμανε ότι το δικαστήριο είναι εκείνο που κρίνει αν κάποιος πρέπει να προστατευθεί βάσει των διατάξεων για τα «κόκκινα δάνεια» και το δικαστήριο κρίνει αν κάποιος δανειολήπτης δεν χρειάζεται να προστατευθεί και άρα πρέπει να καταβάλει τους τόκους για το δάνειο του.
ΠΗΓΗ:ΕΡΤ1/ Ρεπορτάζ: Κώστας Κωνσταντόπουλος ,ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑwww.ert.gr

2018-06-13 16:00:04

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ