Στην Τουρκία για τα εγκαίνια του ΤΑΝΑP ο πρόεδρος της Σερβίας Αλ. Βούτσιτς

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς μεταβαίνει στην Τουρκία την Τρίτη 12 Ιουνίου 2018 όπου θα παραστεί στα εγκαίνια του Trans Anatolian (TANAP), αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν, που θα γίνουν στο Εσκί Σεχίρ.
Τον Αλεξάνταρ Βούτσιτς προσκάλεσε ο Ταγίπ Ερντογαν κατά την τηλεφωνική συνομιλία που είχαν οι δυο πρόεδροι στις 3 Ιουνίου όπου συζητήθηκαν θέματα οικονομικής και ενεργειακής συνεργασίας.
Η Σερβία ενδιαφέρεται άμεσα για την εξασφάλιση νέας οδού προμήθειας φυσικού αερίου με δεδομένο ότι η Ρωσία, όπως ανήγγειλε, μετά το 2019, θα σταματήσει την παροχή αερίου μέσα από το έδαφος της Ουκρανίας.
Στην σύνοδο Ε.Ε. – δυτικών Βαλκανίων τον Μάιο στη Σόφια οι υπουργοί Ενέργειας της Σερβίας και της Βουλγαρίας υπέγραψαν κοινή δήλωση προθέσεων για την κατασκευή του αγωγού Νις-Ντιμίτροβγραντ-Βουλγαρία που θα συνδεθεί με κάποιον από τους αγωγούς του αποκαλούμενου νότιου διαδρόμου (TANAP-TAP).
Το σερβικό τμήμα του αγωγού αυτού θα χρηματοδοτηθεί με 49,6 εκατομμύρια από την Ε.Ε. και το υπόλοιπο ποσό θα εξασφαλιστεί με δάνειο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Αμφίβολο παραμένει αν η σύνδεση θα γίνει σε υποσταθμό του ΤΑΡ στην Ελλάδα ή θα συνδεθεί στον αγωγό ΤΑΝΑΡ στο ευρωπαϊκό τμήμα της Τουρκίας. Σύμφωνα με τα σερβικά ΜΜΕ η Άγκυρα προωθεί επιτακτικά τη δεύτερη εκδοχή.
Ρεπορτάζ του ανταποκριτή μας στο Βελιγράδι Νίκου Πέλπα
ΠΗΓΗ: ΕΡΤwww.ert.gr

2018-06-12 09:14:48

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ