Στη Βουλή νομοσχέδιο για τις μικροχρηματοδοτήσεις

Συζητείται στην επιτροπή οικονομικών υποθέσεων της Βουλής, το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών για τις μικροχρηματοδοτήσεις.

Ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζαβός, μιλώντας στην επιτροπή τόνισε ότι το νομοσχέδιο έρχεται να θεραπεύσει τις καίριες αδυναμίες του τραπεζικού συστήματος όσον αφορά την χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Επισήμανε μάλιστα ότι στόχος του νομοσχεδίου είναι η διευκόλυνση στην έναρξη νέων οικονομικών δραστηριοτήτων. Να σημειωθεί ότι οι εισηγητές του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ εκφράστηκαν θετικά για το νομοσχέδιο ενώ το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25 καταψηφίζουν και η Ελληνική Λύση επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί στην ολομέλεια.
Σύμφωνα με την ενημέρωση από το ΥΠΟΙΚ στόχος του νομοσχεδίου είναι να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό που υπάρχει στην επιχειρηματική δραστηριότητα, το οποίο πλήττει κυρίως όσους βρίσκονται στο ξεκίνημά της και είναι αποκλεισμένοι από τον τραπεζικό δανεισμό, αλλά και η ενίσχυση ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

Το νομοσχέδιο είναι βασισμένο στον Ευρωπαϊκό Κώδικα Καλής Πρακτικής για τη Χορήγηση Μικροπιστώσεων.

Προβλέπεται η σύσταση ιδρυμάτων μικροχρηματοδοτήσεων, τα οποία θα μπορούν να χορηγούν πιστώσεις έως 25.000 ευρώ χωρίς εμπράγματες εξασφαλίσεις. Η Τράπεζα της Ελλάδος ορίζεται ως αρμόδια αρχή εποπτείας και αδειοδότησης των ιδρυμάτων μικροχρηματοδοτήσεων.

Δικαιούχοι των μικροχρηματοδοτήσεων είναι:
– οι πολύ μικρές επιχειρήσεις,
– τα φυσικά πρόσωπα για τη σύσταση πολύ μικρών επιχειρήσεων,
– τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν ατομική επιχειρηματική δραστηριότητα,
– τα άτομα που θέλουν να εκπαιδευτούν ώστε να μπουν στην αγορά εργασίας, καθώς και
– τα άτομα τα οποία ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Τα ιδρύματα μικροχρηματοδοτήσεων θα λειτουργούν ως ανώνυμες εταιρίες αποκλειστικού σκοπού. Επίσης, υποχρεούνται να παρέχουν συμβουλευτικές υπηρεσίες επιχειρηματικής εκπαίδευσης και καθοδήγησης στους δικαιούχους μικροχρηματοδοτήσεων. Προβλέπεται η υποχρέωση διαφάνειας στους όρους δανειοδότησης, οι οποίοι θα πρέπει να αναγράφονται υποχρεωτικά στη σύμβαση. Ακόμη, προσδιορίζονται οι τυποποιημένες πληροφορίες για τη διαφήμιση και την εμπορική προώθηση των ιδρυμάτων αυτών.

Τα ιδρύματα μικροχρηματοδοτήσεων μπορούν να συμμετέχουν σε προγράμματα που χρηματοδοτούνται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (εθνικό ή συγχρηματοδοτούμενο σκέλος), εφόσον έχουν λάβει πιστοποίηση για τη συμμόρφωσή τους με τον Ευρωπαϊκό Κώδικα Καλής Πρακτικής για τη Χορήγηση Μικροπιστώσεων.

Ρεπορτάζ: Ανδρέας Μαραθιάς

Πηγή: Α’ Πρόγραμμα

Μοιράσου το άρθρο:

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ