Στον Ισημερινό δυσκολεύονται να περισυλλέξουν τα πτώματα των θυμάτων της πανδημίας

Οι αρχές του Ισημερινού υποσχέθηκαν χθες Δευτέρα ότι θα επιταχύνουν το συντομότερο δυνατόν την περισυλλογή των πτωμάτων, καθώς οι μεγάλες καθυστερήσεις εν μέσω της συνεχιζόμενης ταχείας εξάπλωσης της πανδημίας του κορονοϊού αναγκάζει οικογένειες να κρατούν τα πτώματα των δικών τους στα σπίτια, ακόμα και για μέρες σε κάποιες περιπτώσεις.

Κάτοικοι της Γουαγιακίλ — της μεγαλύτερης πόλης του Ισημερινού — εκφράζουν την αγανάκτησή τους διότι δεν υπάρχει τρόπος να απομακρυνθούν τα πτώματα των δικών τους από τα σπίτια τους, εξαιτίας των αυστηρών μέτρων καραντίνας και απαγόρευσης της κυκλοφορίας, που έχουν επιβληθεί για να αποτραπεί η εξάπλωση του SARS-CoV-2.

Την περασμένη εβδομάδα, οι αρχές ανακοίνωσαν πως απομάκρυναν περίπου 100 πτώματα από σπίτια στη Γουαγιακίλ.

Όμως η καθυστέρηση στην περισυλλογή των θυμάτων της πανδημίας στη χώρα των Άνδεων, όπου επισήμως καταγράφονταν ως χθες 1.966 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 62 θάνατοι, ήταν οφθαλμοφανής στο κέντρο της πόλης, όπου κειτόταν στο πεζοδρόμιο το πτώμα ενός άνδρα, κάτω από μπλε πλαστικό κάλυμμα, διαπίστωσε δημοσιογράφος του Ρόιτερς.

Η αστυνομία περιορίστηκε να αναφέρει ότι ο άνδρας κατέρρευσε ενώ περίμενε στην ουρά για να μπει σε κατάστημα. Το Ρόιτερς δεν ήταν σε θέση να εξακριβώσει ποιος ήταν ο άνδρας, ή ποια ήταν τα αίτια του θανάτου του. Ώρες αργότερα, το πτώμα εντέλει απομακρύνθηκε.

«Πρόθεση της κυβέρνησης είναι όποιος πεθαίνει αυτές τις μέρες στη Γουαγιακίλ, όχι μόνο όσοι υπέκυψαν στην [ασθένεια] COVID-19, να έχει αξιοπρεπή ταφή», τόνισε σε δημοσιογράφους ο αντιπρόεδρος του Ισημερινού Ότο Σονενχόλτσνερ χθες.

Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι θα συστήσουν ειδική ομάδα διαχείρισης του προβλήματος της περισυλλογής και της ταφής των νεκρών.

Στο μεταξύ οι ειδικές πτήσεις που γίνονταν για τον επαναπατρισμό πολιτών του Ισημερινού που είχαν αποκλειστεί στο εξωτερικό και προσπαθούσαν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους ανακοινώθηκε ότι σταματούν.

Το 70% και πλέον των κρουσμάτων μόλυνσης από τον κορονοϊό στη χώρα — ο αριθμός τους είναι ανάμεσα στους υψηλότερους στη Λατινική Αμερική — εντοπίζεται στη νότια επαρχία Γουάγιας, όπου υπάγεται η Γουαγιακίλ.

Ο Λουίτζι Πόνσε, 22 ετών, που ζει σε εργατική γειτονιά της Γουαγιακίλ, δεν έχει καμιά αμφιβολία πως ο θείος του, ο οποίος πέθανε πριν από τέσσερις ημέρες, είχε προσβληθεί από τον κορονοϊό. Το πτώμα του βρίσκεται ακόμη μέσα στο σπίτι του, όπου ζουν ακόμη 12 άνθρωποι, πέντε παιδιά κι επτά ενήλικοι.

«Είχε πνευμονία, είχε πυρετό, δεν μπορούσε να αναπνεύσει — είχε όλα τα συμπτώματα», τόνισε ο Πόνσε τηλεφωνικά. «Το πτώμα είναι τυλιγμένο με πλαστικό. Όλο το σπίτι μυρίζει άσχημα».

Τα ΜΜΕ του Ισημερινού μετέδωσαν πλάνα με μεγάλες ουρές που σχηματίζουν έξω από νεκροταφεία στη Γουαγιακίλ άνθρωποι που ζητούν να ταφούν οι δικοί τους.

Ο Σεμπαστιάν Μπαραόνα, συντονιστής της εθνικής συνομοσπονδίας γραφείων κηδειών στον Ισημερινό, επισήμανε ότι στη Γουαγιακίλ καταγράφονται τον Μάρτιο πενταπλάσιοι θάνατοι απ’ ό,τι οποιονδήποτε συνηθισμένο μήνα.

Κανένας «δεν ήταν έτοιμος για αυτή την κατάσταση έκτακτης ανάγκης», επισήμανε ο Μπαραόνα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ