Στο Εurogroup η τεχνική συμφωνία για την 4η αξιολόγηση και το ελληνικό χρέος(video)

Η επικύρωση της τεχνικής συμφωνίας και οι συζητήσεις για το χρέος επί τάπητος στη συνεδρίαση του Εurogroup στις Βρυξέλλες. Βρισκόμαστε «κοντά» σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο πρόγραμμα, σημείωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο προσερχόμενος στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες, τονίζοντας ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ παραμένει «σημαντική». 

«Εργαζόμαστε μαζί και βασικός μας στόχος είναι η ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος με επιτυχία», πρόσθεσε ο Μάριο Σεντένο, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα αφού εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις, θα πρέπει να σταθεί τα πόδια της και να αποκτήσεις πρόσβαση στις αγορές.
Επιπλέον, ο πρόεδρος του Eurogroup χαιρέτισε την επίτευξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο, κάνοντας λόγο για «εξαιρετικά» νέα, καθώς συμφωνήθηκε ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων που θα εφαρμοστεί τις επόμενες εβδομάδες.
Προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup, ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων ΕΕ Πιερ Μοσκοβισί σημείωσε ότι η επίτευξη τεχνικής συμφωνίας καταδεικνύει ότι οι Έλληνες σέβονται τις δεσμεύσεις τους και φυσικά είναι εξίσου σημαντικό και οι Ευρωπαίοι να σέβονται τις δικές τους.
Όπως επεσήμανε ο Επίτροπος, είναι πολύ σημαντικό να λάβουμε αποφάσεις για ένα πακέτο μέτρων για το χρέος, που θα στηρίζει την Ελλάδα και θα δώσει ισχυρό σήμα στις αγορές ότι όλα βαίνουν καλώς.
Σήμερα, με μία νέα θέληση μπαίνουμε σε μία νέα εποχή, αυτή η κατάσταση που βίωσε η Ελλάδα ολοκληρώνεται, τόνισε ο κ. Μοσκοβισί.
«Είμαστε σε καλό δρόμο προς μία συμφωνία για το χρέος τον Ιούνιο» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μπρουνό Λεμέρ, προσερχόμενος στο Eurogroup.
Ο κ. Λεμέρ ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει ήδη λάβει σημαντικές αποφάσεις στο πλαίσιο της τέταρτης αξιολόγησης, σημειώνοντας πως πρέπει να συνεχίσουμε προς αυτήν την κατεύθυνση. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι όταν ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, οι χώρες της Ευρωζώνης θα πρέπει να προσδιορίσουν έναν μηχανισμό για το ελληνικό χρέος, ο οποίος θα είναι «ξεκάθαρος» και «ισχυρός» απέναντι στις χρηματοπιστωτικές αγορές.
«Είμαστε σε καλό δρόμο για να φτάσουμε σε μία συμφωνία, σε μία ισχυρή διευθέτηση του ελληνικού χρέους τον Ιούνιο» κατέληξε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών.
«Είναι απαραίτητο να βρεθεί μια φιλόδοξη συμφωνία για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους» τονίζει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Les Echos, o επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί, επισημαίνοντας ότι «έχουμε συλλογικά την ισχυρή υποχρέωση να ολοκληρώσουμε ευνοϊκά αυτό το πρόγραμμα βοήθειας».
«Η συμφωνία πρέπει να είναι ουσιαστική και να έχει σημαντικό αντίκτυπο στα μάτια των αγορών. Πρέπει να είναι σαφής σε όλους ότι το χρέος της Ελλάδας θα εξακολουθήσει να μειώνεται κατά τις προσεχείς δεκαετίες» σημειώνει ο ευρωπαίος επίτροπος.
Η συμμόρφωση της Ελλάδας με το πρόγραμμα προσαρμογής, η αυξανόμενη οικονομική ανθεκτικότητα, ένα πιο προβλέψιμο πολιτικό περιβάλλον καθώς και η προοπτική περαιτέρω ελάφρυνσης του χρέους, ενισχύουν τις πιστωτικές προοπτικές της χώρας, αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης Scope Ratings, σύμφωνα με το Bloomberg.
«Τον Αύγουστο τα μνημόνια αποτελούν οριστικά παρελθόν για τον τόπο και αυτή είναι η οριστική, αμετάκλητη και αδιαπραγμάτευτη εξέλιξη» τόνισε χθες ο πρωθυπουργός στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, απορρίπτοντας εκ νέου το αίτημα για πρόωρες εκλογές.
ΠΗΓΗ: ΕΡΤ
Σχετική είδηση

Στη δημοσιότητα το προσχέδιο του επικαιροποιημένου προγράμματος
www.ert.gr

2018-05-24 13:46:12

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ