Στο «νήμα» θα κριθούν οι εκλογές στον Καναδά

Με τις εκλογές στον Καναδά να βρίσκονται σε οριακό σημείο δύο ημέρες πριν από την ψηφοφορία στις 20 Σεπτεμβρίου, ο πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό και ο συντηρητικός αντίπαλός του παρακάλεσαν τους υποστηρικτές να παραμείνουν στην πορεία και να αποφύγουν τη διάσπαση των ψήφων που θα μπορούσε να οδηγήσει τη νίκη στον αντίπαλό τους.

Και οι δύο έκαναν εκστρατεία στην ίδια πλούσια σε έδρες περιοχή του Τορόντο το Σάββατο καθώς προσπαθούσαν να αποτρέψουν την αποτροπή των ψηφοφόρων από το αριστερό Νέο Δημοκρατικό Κόμμα (NDP) και το λαϊκιστικό Λαϊκό Κόμμα του Καναδά, και τα δύο αυξάνονται στις δημοσκοπήσεις.

Η τελευταία δημοσκόπηση της Sondage Leger που πραγματοποιήθηκε για τις εφημερίδες Journal de Montreal και National Post έθεσε τους Συντηρητικούς μία εκατοστιαία μονάδα μπροστά από τους Φιλελεύθερους του Τριντό, με 33% πάνω από 32%. Το NDP ήταν στο 19% ενώ η ΔΕΗ στο 6%.

Ο 49χρονος Τριντό προκήρυξε πρόωρες εκλογές, επιδιώκοντας να μετατρέψει την έγκριση για τον χειρισμό της πανδημίας από την κυβέρνησή του σε κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Αλλά τώρα προσπαθεί να σώσει τη δουλειά του, με τους Καναδούς να αμφισβητούν την ανάγκη για πρόωρες εκλογές εν μέσω τέταρτου κύματος πανδημίας.

Με τις δημοσκοπήσεις που υποδηλώνουν ότι μια φιλελεύθερη μειονότητα μπορεί να είναι το πιο πιθανό αποτέλεσμα τη Δευτέρα, ο Τριντό πιέστηκε για το αν αυτές θα μπορούσαν να είναι οι τελευταίες του εκλογές. Απάντησε: «Υπάρχει πολλή δουλειά ακόμα για να κάνω και δεν είμαι ακόμη κοντά.»

Εάν οι ψηφοφόροι δώσουν στον Τριντό μια τρίτη θητεία, όλα όσα δεν του αρέσουν «θα γίνουν χειρότερα», είπε ο συντηρητικός ηγέτης Έριν Ο ‘Τουλ στους υποστηρικτές της το Σάββατο, λέγοντας ότι το κόμμα του ήταν η μόνη επιλογή για οποιονδήποτε δυσαρεστηθεί με τους Φιλελεύθερους. 

Το Σάββατο, οι Φιλελεύθεροι ανακοίνωσαν ότι θα εγκαταλείψουν έναν υποψήφιο για μια κατηγορία σεξουαλικής επίθεσης το 2019, το οποίο το κόμμα είπε ότι δεν τους αποκαλύφθηκε. Ο Κέβιν Βουόνγκ, ναυτικός έφεδρος που τρέχει σε ανοιχτή έδρα των Φιλελευθέρων στο κέντρο του Τορόντο, αρνήθηκε τις κατηγορίες την Παρασκευή, σημειώνοντας ότι η κατηγορία αποσύρθηκε.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από το Reuters