Στο ΣτΕ το θέμα του ασύλου του Τούρκου αξιωματικού

0
22

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας καλείται, πλέον, να αποφανθεί αν θα χορηγηθεί ή όχι άσυλο στους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς που έφτασαν στη χώρα μας μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στη γείτονα.
Ενώπιον του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου συζητήθηκε η αίτηση του τέως υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα για αναστολή της απόφασης χορήγησης ασύλου στον συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου.
Το Δημόσιο ζήτησε την ακύρωση της προσβαλλόμενης απόφασης υποστηρίζοντας ότι είναι αντιφατική, νομικά εσφαλμένη και έχει ανεπαρκή αιτιολογία.
Οι συνήγοροι υποστήριξαν πως τα αδικήματα που φέρονται να διέπραξαν οι αξιωματικοί τιμωρούνται τόσο στην Τουρκία όσο και στη χώρα μας από τις διατάξεις του κοινού ποινικού δικαίου και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να χαρακτηριστούν πολιτικά εγκλήματα οι στασιαστικές ενέργειες.
Από την πλευρά τους, οι νομικοί παραστάτες του Τούρκου αξιωματικού υπεραμύνθηκαν της εγκυρότητας της απόφασης της αρμόδιας Επιτροπής που χορήγησε το άσυλο ζητώντας την απόρριψη της αίτησης ακυρότητας του Δημοσίου.
Ο καθηγητής του συνταγματικού δικαίου Νίκος Αλιβιζάτος, ανέφερε ότι «η υπόθεση αυτή δεν είναι θέμα εξωτερικής πολιτικής αλλά θέμα σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και δεν είναι δυνατόν ζητήματα εξωτερικής πολιτικής να κρίνουν τη χορήγηση ασύλου». Κλείνοντας μάλιστα απευθύνθηκε στους δικαστές λέγοντας: «Περιμένουμε να αισθανθούμε υπερήφανοι ως Έλληνες νομικοί και να πούμε ότι έχουμε δικαστές στην Αθήνα».
Η απόφαση που θα εκδοθεί προσεχώς θα έχει πιλοτικό χαρακτήρα, αφού το θέμα εισήχθη στο ΣτΕ ως πρότυπη δίκη σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου 3900/2010 με αποτέλεσμα να επηρεάσει την τύχη και των επτά υπολοίπων στρατιωτικών.
Πηγή: ΕΡΤ1
Ρεπορτάζ: Ντίνα Τσουκαλάwww.ert.gr

2018-05-04 15:20:00

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ