Στο σφυρί η «Αψίδα του Θριάμβου» του Ρενέ Μαγκρίτ – Μπορεί να πιάσει έως 12 εκατ. ευρώ

Ο πίνακας του Βέλγου σουρεαλιστή Ρενέ Μαγκρίτ «L’Αrc de Triomphe» αναμένεται να πρωταγωνιστήσει στη δημοπρασία «ONE» έργων μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης του οίκου Christie’s, η οποία είναι προγραμματισμένη για τις 10 Ιουλίου, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για ποσά μεταξύ 8,2 και 12 εκατομμυρίων ευρώ για την απόκτησή του.

Στον πίνακα απεικονίζεται ένα και μόνον δέντρο με φόντο φύλλα. Το μοτίβο είναι τυπικό της μεταπολεμικής περιόδου του Βέλγου σουρεαλιστή και εμφανίζεται σε πολλά σημαντικά έργα του εκείνης της περιόδου, όπως εξηγεί το ΑΜΠΕ.

«Η επιλογή του τίτλου υπονοεί ότι ο Magritte πίστευε πως αυτή η σύνθεση ήταν ένας θρίαμβος στην αναζήτησή του να απαντήσει στο πρόβλημα του πώς να απεικονίζει δέντρα ενώ θα αποκαλύπτει επίσης το μυστήριο της πραγματικότητας» επισήμανε, σε ανακοίνωση, ο Olivier Camu, αντιπρόεδρος στον τομέα Ιμπρεσιονιστικής και μοντέρνας τέχνης στου Christie’s London. Παρατηρεί επίσης ότι, για τον Magritte, το μοτίβο του δάσους αντιπροσωπεύει τη «φύση ως ουσιαστικό θέμα στην αντίληψη της πραγματικότητας από αυτόν».

Με διαστάσεις 1,30 επί 1,60 μέτρα, το «L’Αrc de Triomphe», έργο του 1962, είναι ένα από τα λίγα μεγάλων διαστάσεων έργα του ζωγράφου που βρίσκονται σε χέρια ιδιώτη. Αρχικά, ανήκε στη συλλογή του Harry Torczyner, στενού φίλου του Magritte και δικηγόρου του στις ΗΠΑ, ο οποίος απέκτησε το έργο τον Απρίλιο του 1962, έναν μήνα μετά την ολοκλήρωσή του. Ο Torczyner ήταν πρόσωπο-κλειδί στην προώθηση των έργων του Magritte στην Αμερική και το 1994 εξέδωσε σειρά επιστολών που είχε ανταλλάξει με τον καλλιτέχνη υπό τον τίτλο «Magritte-Torczyner: Letters Between Friends». Το έργο αποκτήθηκε από τον σημερινό κάτοχό του γύρω στο 2000 (ο οίκος Christie’s London δεν αποκαλύπτει το όνομά του).

Τα έργα του Μαγκρίτ είναι πλέον από τα πλέον ευπώλητα έργα μοντέρνας τέχνης, καθώς σε δημοπρασία του Sotheby’s τον Νοέμβριο του 2018 το «Le Principe du Plaisir», έργο του 1937, πωλήθηκε στην τιμή ρεκόρ για «Μαγκρίτ» των 26,8 εκατομμυρίων δολαρίων (οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για 15 με 20 εκατομμύρια δολάρια).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ