Στο Eurogroup το ενδιαφέρον- Αξιωματούχος ευρωζώνης: Εφικτή η τεχνική συμφωνία τον Μάιο

Υπέρ ενός ημι-αυτόματου μηχανισμού που θα επιτρέπει την ελάφρυνση του χρέους σε συνάρτηση με την ανάπτυξη τάχθηκε ο Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος έκλεισε οριστικά τα σενάρια περί παράτασης του τρίτου μνημονίου. Η κυβέρνηση επικεντρώνεται στο Eurogroup της Παρασκευής, στην ατζέντα του οποίου θα βρεθούν η 4η αξιολόγηση, το ελληνικό αναπτυξιακό σχέδιο, το χρέος και το πλαίσιο για τη μεταμνημονιακή εποχή.  Η ελληνική πλευρά θα πάει στο άτυπο Eurogroup με όπλο το υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα 4,2% του ΑΕΠ το 2017. Αξιωματούχος της Ευρωζώνης είπε ότι οι υπουργοί Οικονομικών θα εξετάσουν όλες τις παραμέτρους για την επιτυχή έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα, με στόχο την επίτευξη μιας συνολικής συμφωνίας-πακέτο, τον Ιούνιο.
Ο ίδιος αξιωματούχος, που δήλωσε ικανοποιημένος για τα δημοσιονομικά στοιχεία της Ελλάδας, εκτίμησε ότι είναι εφικτή η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) εντός του Μαΐου. «Αυτό είναι πρόκληση, αλλά είναι εφικτό», δήλωσε τονίζοντας ότι θα ανοίξει το δρόμο για την επίτευξη συνολικής συμφωνίας τον Ιούνιο.
Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης που θα συναντηθούν την Παρασκευή στη Σόφια πρόκειται να ενημερωθούν από τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, για την πορεία της 4ης αξιολόγησης του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης και των 88 προαπαιτούμενων, σύμφωνα με πηγές των Βρυξελλών.
Ο κ. Τσακαλώτος θα παρουσιάσει την στρατηγική της χώρας για την ανάπτυξη μετά το τέλος του προγράμματος διάσωσης, η οποία συγκαταλέγεται στα προαπαιτούμενα που υπολείπονται για την αξιολόγηση. Οι προαπαιτούμενες ενέργειες που εκκρεμούν για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την εκταμίευση της τελευταίας δόσης, αφορούν κυρίως σε ζητήματα ενέργειας και ιδιωτικοποιήσεων.
«Υπάρχει σαφής σύνδεση της αναπτυξιακής στρατηγικής με τη μεταμνημονιακή περίοδο», ανέφερε ο ευρωπαίος αξιωματούχος της ευρωζώνης. «Το ζητούμενο είναι μια ισχυρή οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα», συμπλήρωσε, σημειώνοντας πως η ευρωζώνη είχε δεχθεί σε γενικές γραμμές θετικά το προσχέδιο της στρατηγικής αυτής που είχε παρουσιάσει στο EuroWorking Group o αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης.
«Στο Eurogroup στη Σόφια θα συζητηθεί η ρήτρα ανάπτυξης του ελληνικού χρέους και οι δανειστές θέλουν να έχουν τις αναλύσεις για το χρέος τον Μάιο» δήλωσε ο ευρωπαίος αξιωματούχος, σύμφωνα με το Bloomberg.
Οι υπουργοί της ευρωζώνης πρόκειται να ενημερωθούν για τον μηχανισμό που συνδέει τις μελλοντικές αποπληρωμές του ελληνικού χρέους με την ανάπτυξη και ενδέχεται να υπάρξει συζήτηση σχετικά με την ενεργοποίηση του αδρανούς προγράμματος του ΔΝΤ για την Ελλάδα, το οποίο θα είναι προκαταρκτικό καθώς οι αποφάσεις αναμένονται τους επόμενους μήνες.
Ερωτηθείς αν στη Σόφια είναι εφικτό να υπάρξει μια προκαταρκτική συμφωνία για όλα τα θέματα με τη «σφραγίδα» του ΔΝΤ, ο αξιωματούχος της ευρωζώνης απάντησε ότι «όλοι εργάζονται γι΄ αυτό», προσέθεσε όμως ότι τίποτα ακόμη δεν είναι σίγουρο.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ, Bloombergwww.ert.gr

2018-04-24 22:39:46

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ