Στόλτενμπεργκ: Ανησυχία για την ένταση στο Αιγαίο – «Ανοικτή η πόρτα» σε πΓΔΜ

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, χαιρετίζει την «ισχυρή πολιτική στήριξη» για την εξεύρεση λύσης στο Σκοπιανό και επισημαίνει : «Εάν επιλυθεί το ζήτημα του ονόματος, τότε το ΝΑΤΟ θα καλέσει την ΠΓΔΜ να γίνει μέλος» βάσει της  «πολιτικής ανοικτών θυρών» του ΝΑΤΟ προς τα Δυτικά Βαλκάνια.
«Θα εξετάσουμε το θέμα της Διεύρυνσης στη Σύνοδο Κορυφής τον Ιούλιο, τόσο με τις υποψήφιες προς ένταξη χώρες, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και τη Γεωργία, όσο και με την ΠΓΔΜ».  Για τις ελληνο-τουρκικές σχέσεις, ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας διατυπώνει την ανησυχία του για τα περιστατικά έντασης στο Αιγαίο.

«Υπάρχουν διαφωνίες, διαφορές μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ, αλλά νομίζω ότι δείχνει και τον τρόπο λειτουργίας του ΝΑΤΟ που αντιπροσωπεύει 29 συμμάχους και όπου όλες οι αποφάσεις λαμβάνονται με συναίνεση, οπότε το ΝΑΤΟ δεν διαθέτει μηχανισμούς για την επίλυση διαφορών μεταξύ των συμμάχων», τονίζει ο Γεν Στόλτενμπεργκ εκφράζοντας την ελπίδα «οι διαφορές να αντιμετωπισθούν με πνεύμα διαλόγου και συνεργασίας στο πνεύμα των σχέσεων καλής γειτονίας».
«Είναι πάντα ένας λόγος ανησυχίας όταν υπάρχουν διαφωνίες, διαφορές μεταξύ δύο συμμάχων. Αυτός ακριβώς είναι ο λόγος για τον οποίο τονίζουμε τη σημασία της άμεσης επαφής μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για την αντιμετώπιση αυτών των διαφορών», προσθέτει ο επικεφαλής της νατοϊκής Συμμαχίας.
Ο κ. Στόλτενμπεργκ δεν παρέλειψε να επισημάνει την «ισχυρή συμβολή» της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ, αναφερόμενος στην αντιμετώπιση της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης.
«Η Ελλάδα είναι πολύτιμη και αποτελεί βασικό σύμμαχο του ΝΑΤΟ. Συμβάλλει στη συλλογική άμυνά μας, αλλά και βοηθά στην αντιμετώπιση της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης με την  επιχείρηση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο. Εκτιμώ πραγματικά την ισχυρή συμβολή της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ», τόνισε.
Για το ρόλο του ΝΑΤΟ, ο γραμματέας του σημειώνει ότι «συμβάλλει στην εφαρμογή της συμφωνίας μεταξύ της Τουρκίας και της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης».
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕwww.ert.gr

2018-05-09 08:56:49

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ