Στ. Κοντονής:Η δικαιοσύνη δέχεται πιέσεις- Ημερίδα παρουσία του ΠτΔ

0
98

Για τους κινδύνους που απειλούν την δικαστική ανεξαρτησία μίλησε σε διεθνή ημερίδα της Ενώσεως Δικαστών και Εισαγγελέων και της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης αναφέρθηκε στους κινδύνους και στις απειλές αλλά και στις πιέσεις που δέχεται η δικαιοσύνη και από οικονομικά κέντρα τονίζοντας ότι οι επιρροές στη δικαιοσύνη δεν περιορίζονται μόνον στη συνταγματική διάκριση των εξουσιών, παρά τις ρητές συνταγματικές διατάξεις που καθιερώνουν την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και των δικαστών.
Ο υπουργός αναφερόμενος στις επιρροές οικονομικών κέντρων προς τη δικαιοσύνη έκανε λόγο για «έκδηλη και υπόγεια προσπάθεια πίεσης η ο ποία τείνει γιγαντωθεί σε υποθέσεις με μεγάλο οικονομικό η κοινωνικό ενδιαφέρον», ως παράδειγμα ανέφερε την υπόθεση Siemens αλλά και υποθέσεις αθλητικού ενδιαφέροντος.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης επίσης αναφέρθηκε στο ρόλο των ακυρωτικών δικαστηρίων τονίζοντας μεταξύ άλλων τη δυσκολία των αποφάσεων που αφορούν σε υποθέσεις με εμφανή πολιτική χροιά λέγοντας ότι σε αυτές οι δικαστικοί οφείλουν να σταθμίζουν με προσοχή τα δεδομένα και να αυτοπεριορίζονται. Δεν παρέλειψε δε κλείνοντας να αναφερθεί στην κριτική των δικαστικών αποφάσεων, τονίζοντας «ότι η κριτική δεν φοβίζει αλλά ενισχύει τη δικαιοσύνη».
Στις σχέσεις του δικηγορικού σώματος με τη δικαστική λειτουργία και την προάσπιση της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης αναφέρθηκε στην ομιλία του Πρόεδρος της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας Δημήτρης Βερβεσός, παραφράζοντας τον αείμνηστο Γεώργιο Παπανδρέου και λέγοντας» να τρομοκρατήσουμε εκείνους που προσπαθούν να τρομοκρατήσουν τη δικαιοσύνη».
Ο κ. Βερβεσός πρότεινε ακόμα τη σύνταξη κοινού κώδικα δεοντολογίας μεταξύ δικαστών και δικηγόρων.
Για τη δικαστική ανεξαρτησία και τους κινδύνους παρεμβάσεως στο έργο των δικαστών μίλησε ο Πρόεδρος της Ενώσεως Δικαστών και Εισαγγελέων Χριστόφορος Σεβαστίδης ενώ άσκησε κριτική για τις περιπτώσεις δικαστικών λειτουργών οι οποίοι μετά την αποχώρηςή τους καταλαμβάνουν άλλες δημόσιες θέσεις.Ανάλογη αναφορά έκανε για το θέμα αυτό και ο Δημήτρης Βερβεσός.
Στην διεθνή επιστημονική ημερίδα με θέμα την δικαστική ανεξαρτηςία χαιρετισμούς απεύθυναν επίσης ο Πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασίλειος Πέππας, τονίζοντας ότι ο δικαστής όταν δικαιοδοτεί δεν αντιδικεί με κανέναν και η Πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ανδρονίκη Θεοτοκάτου, ενώ μετείχαν ως ομιλητές δικαστικοί, πανεπιστημιακοί και δικηγόροι από τη Ελλάδα και το εξωτερικό.
ΠΗΓΗ:ΕΡΤ1www.ert.gr

2018-04-28 13:14:14

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ