Συμβούλιο Ασφαλείας ΟΗΕ: Στην «απομόνωση» η Τουρκία για τις ενέργειες στα Κατεχόμενα


Με την πλάτη στον τοίχο φαίνεται πως είναι η Τουρκία μετά τις προκλητικές ενέργειες του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στα Κατεχόμενα την Τρίτη 20 Ιουλίου. Οι πρόσφατες εξαγγελίες του Τούρκου ηγέτη για το άνοιγμα μέρους των Βαρωσίων φαίνεται πως ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Η γειτονική χώρα βρίσκεται απομονωμένη στον ΟΗE, με το θέμα να συζητείται στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Αξίζει να σημειωθεί πως ήδη έχουν αντιδράσει έντονα τα 5 μόνιμα μέλη του (ΗΠΑ, Ρωσία, Βρετανία, Γαλλία, Κίνα).

Η ειδική αντιπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία του Οργανισμού για τον αρνητικό αντίκτυπο που θα έχουν οι πρόσφατες εξελίξεις στα Βαρώσια στις συνομιλίες διευθέτησης του Κυπριακού.

Η ειδική αντιπρόσωπος ενημέρωσε τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας για τις δύο εκθέσεις του Αντόνιο Γκουτέρες («ΟΥΝΦΙΚΥΠ» και «Καλές Υπηρεσίες»), καθώς και για τα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει στην περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων.

Όπως σημείωσε η κυρία Σπέχαρ, «το Συμβούλιο Ασφαλείας ακόμη διαβουλεύεται στο θέμα των Βαρωσίων και η Γραμματεία θα προχωρήσει σε ανακοίνωση σύντομα. Υπενθύμισα στο Συμβούλιο ότι ο γενικός γραμματέας έχει συστηματικά καλέσει τα μέρη να αποφύγουν οποιεσδήποτε μονομερείς ενέργειες που θα μπορούσαν να αυξήσουν τις εντάσεις και να εκτροχιάσουν τις προσπάθειες για συνέχιση του διαλόγου, σε αναζήτηση κοινού εδάφους, συμπεριλαμβανομένων των Βαρωσίων».