Συμφωνία Σταθάκη – Θεσμών για ΝΟΜΕ και τέλος χρηματοδότησης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (video)

Συμφωνία για τις δημοπρασίες λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής της ΔΕΗ (ΝΟΜΕ) καθώς και για το τέλος χρηματοδότησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας επήλθε στην σημερινή συνάντηση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη με τους εκπροσώπους των θεσμών, ενώ το θέμα της αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ παραπέμπεται σε τεχνικές διαβουλεύσεις με ορίζοντα ολοκλήρωσης το Σάββατο. Ευθείες βολές κατά του ΤΑΙΠΕΔ για καθυστερήσεις στους διαγωνισμούς για την Εγνατία Οδό και το Ελευθέριος Βενιζέλος εξαπέλυσε ο Χρήστος Σπίρτζης.

Όπως ανέφερε ο υπουργός μετά τη λήξη της συνάντησης, όλα τα μέτρα θα νομοθετηθούν στις αρχές Ιουνίου ενώ απαντώντας σε ερώτηση τόνισε ότι έχει βρεθεί λύση και για το θέμα του χρέους των ΕΛΤΑ προς τη ΔΕΗ (από λογαριασμούς που έχουν εξοφλήσει οι καταναλωτές στα ταμεία των ΕΛΤΑ χωρίς να έχουν αποδοθεί τα χρήματα στη ΔΕΗ), το οποίο κυμαίνεται στα 50 εκατομμύρια ευρώ και θα εξοφληθεί σταδιακά.
Σε ό,τι αφορά τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ η συμφωνία προβλέπει σταδιακή μείωση των ποσοτήτων λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής ενέργειας που θα παρέχει η ΔΕΗ μέσω αυτών στους ανταγωνιστές της, και κατάργηση των δημοπρασιών στο τέλος του 2019. Ο περιορισμός των ΝΟΜΕ μέχρι την οριστική κατάργησή τους σχετίζεται και με την πώληση των λιγνιτικών μονάδων Μεγαλόπολης και Φλώρινας της ΔΕΗ που είναι σε εξέλιξη.
Σε σχέση με την χρέωση των προμηθευτών που καταλήγει στον λογαριασμό χρηματοδότησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η συμφωνία προβλέπει την διατήρηση της ως το 2020 με σταδιακή απομείωση στο μεταξύ και αντικατάστασή της από τα πράσινα πιστοποιητικά.
Για τη ΔΕΠΑ το Υπουργείο παρουσίασε την πρόταση αναφορικά με τον τρόπο αποκρατικοποίησης ο οποίος αναμένεται να συμφωνηθεί ως το Σάββατο. Έχει ήδη συμφωνηθεί η πώληση της συμμετοχής της ΔΕΠΑ στην εμπορία φυσικού αερίου στη Βόρεια Ελλάδα και η ενίσχυση της συμμετοχής της αντίστοιχα στην Αττική. Το 65% της εταιρείας ανήκει στο ΤΑΙΠΕΔ ενώ το υπόλοιπο 35% στα Ελληνικά Πετρέλαια.

Βολές Σπίρτζη κατά ΤΑΙΠΕΔ
Ευθείες βολές κατά του ΤΑΙΠΕΔ για καθυστερήσεις στους διαγωνισμούς για την Εγνατία Οδό και το Ελευθέριος Βενιζέλος εξαπέλυσε ο Χρήστος Σπίρτζης.
Αναφορικά με τη συζήτηση για τις αποκρατικοποιήσεις, παρών ήταν και ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών. Βασικό θέμα συζήτησης ήταν οι διαγωνιστικές διαδικασίες που αφορούν την Εγνατία Οδό. Το ενδιαφέρον εστιάζεται στις βολές του Χρήστου Σπίρτζη στους συμβούλους του ΤΑΙΠΕΔ που αναλαμβάνουν τις διαγωνιστικές διαδικασίες.
Μάλιστα, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «Αν τον διαγωνισμό τον είχε το υπουργείο θα είχανε τελειώσει. Ο μηχανισμός του ΤΑΙΠΕΔ έχει τεχνική ανεπάρκεια. Με αυτά που κάνει το ΤΑΙΠΕΔ δεν θα τελειώσουμε ποτέ. Αν κάναμε εμείς τον διαγωνισμό για το Ελ. Βενιζέλος και την Εγνατία θα είχαμε βγάλει τριπλό τίμημα».
Πηγή: ΕΡΤ1, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ρεπορτάζ: Ραλλού Αλεξοπούλου
Σχετική είδηση

Ιδιωτικοποιήσεις και ενέργεια στις επαφές με τους θεσμούς – Αύριο η δημόσια διοίκηση (video)
www.ert.gr

2018-05-16 13:14:13

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ