Συνάντηση Μπάιντεν – Πάπα Φραγκίσκου στο Βατικανό την Παρασκευή

0
23

Ο ευσεβής Ρωμαιοκαθολικός Τζο Μπάιντεν συναντά τον Πάπα Φραγκίσκο στο Βατικανό την Παρασκευή 29 Οκτωβρίου σε μια περίοδο που ο πρόεδρος των ΗΠΑ δέχεται πιέσεις από τους συντηρητικούς στην Εκκλησία για την αντικρουόμενη θέση του στη διαμάχη για τα δικαιώματα των αμβλώσεων.

Ο Μπάιντεν πηγαίνει τακτικά στην εβδομαδιαία Λειτουργία και κρατά μια φωτογραφία του Πάπα πίσω από το γραφείο του στο Οβάλ Γραφείο. Είπε ότι είναι προσωπικά αντίθετος στην άμβλωση, αλλά δεν μπορεί να επιβάλει τις απόψεις του ως εκλεγμένος ηγέτης.

Όμως, τα συντηρητικά καθολικά μέσα ενημέρωσης και οι συντηρητικοί επίσκοποι των ΗΠΑ τον επέκριναν για αυτή τη στάση, με ορισμένους να λένε ότι πως στον Αμερικανό Πρόεδρο πως θα πρέπει να απαγορευτεί η κοινωνία, το κεντρικό μυστήριο της πίστης.

Την ίδια στιγμή, οι υποστηρικτές των δικαιωμάτων των αμβλώσεων έχουν θορυβηθεί από έναν νέο νόμο του Τέξας που επιβάλλει σχεδόν πλήρη απαγόρευση των αμβλώσεων. Η κυβέρνηση του Μπάιντεν αμφισβήτησε τον νόμο και το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ θα εκδικάσει την υπόθεση την ερχόμενη Δευτέρα.

Δεν είναι γνωστό εάν ο Μπάιντεν και ο Πάπας Φραγκίσκος θα συζητήσουν τις διαμάχες για τις αμβλώσεις και την κοινωνία στην κατ’ ιδίαν συνάντησή τους την Παρασκευή, την πρώτη τους μετά την ανάληψη των καθηκόντων του κ. Μπάιντεν τον Ιανουάριο.

Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν είπε στους δημοσιογράφους την Τρίτη ότι οι δύο άνδρες θα συζητήσουν για την κλιματική αλλαγή, τη μετανάστευση και την εισοδηματική ανισότητα.

«Είναι σαφές ότι ο Πάπας δεν συμφωνεί με τον πρόεδρο σχετικά με την άμβλωση. Το έχει καταστήσει εξαιρετικά σαφές», δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Γουίλιαμ Λόρι της Βαλτιμόρης στην Catholic News Service.

Ερωτηθείς για τη συζήτηση για την κοινωνία των ΗΠΑ τον περασμένο μήνα, ο Πάπας είπε στους δημοσιογράφους ότι η άμβλωση είναι «δολοφονία». Αλλά φάνηκε επίσης να επικρίνει τους Καθολικούς επισκόπους των ΗΠΑ επειδή αντιμετώπισαν το θέμα με πολιτικό και όχι ποιμαντικό τρόπο.

«Η κοινωνία δεν είναι βραβείο για το τέλειο… Η κοινωνία είναι ένα δώρο, η παρουσία του Ιησού και της Εκκλησίας του», είπε ο Πάπας.

Από την εκλογή του το 2013 ως ο πρώτος πάπας της Λατινικής Αμερικής, ο Φραγκίσκος είπε ότι ενώ η Εκκλησία πρέπει να αντιταχθεί στην άμβλωση, το θέμα δεν πρέπει να γίνει ένα πεδίο μάχης που αφαιρεί την προσοχή από θέματα όπως η μετανάστευση και η φτώχεια.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από το Reuters