Συνάντηση Σχοινά – Βούτσιτς για το μεταναστευτικό

Με τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς συναντήθηκε σήμερα στο Βελιγράδι ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς.

Στην συνάντησή τους κυριάρχησε το μεταναστευτικό και, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της προεδρίας της Δημοκρατίας, εξετάστηκαν τρόποι ενίσχυσης της συνεργασίας για τον έλεγχο των συνόρων με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την αποτροπή παράνομων διελεύσεων και την παροχή βοήθειας σε πρόσφυγες που βρίσκονται ή διέρχονται από την επικράτεια της Δημοκρατίας της Σερβίας.

Ο Μαργαρίτης Σχοινάς επανέλαβε την εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι η Σερβία είναι αξιόπιστος εταίρος στην διαχείριση των μεταναστευτικών ροών και ανακοίνωσε την καταβολή νέας δόσης οικονομικής βοήθειας από την ΕΕ ύψους 36 εκατ. ευρώ.

Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς υποσχέθηκε ότι η Σερβία έως το τέλος του έτους θα εναρμονίσει σε μεγάλο βαθμό την πολιτική θεωρήσεων εισόδου με εκείνη της ΕΕ ώστε να περιοριστεί το φαινόμενο που παρατηρείται τους τελευταίους μήνες και αφορά την αύξηση των μεταναστών προς την Ευρώπη από χώρες με τις οποίες η Σερβία δεν έχει βίζα (Ινδία, Τυνησία κ.α.) και γι’ αυτό χρησιμοποιείται ως ενδιάμεσος σταθμός. Το ίδιο φαινόμενο είχε παρατηρηθεί και το 2021 με μετανάστες από το Ιράν και γι’ αυτό τον λόγο η Σερβία επέβαλε καθεστώς βίζας για τους πολίτες αυτής της χώρας.

Στην συνάντηση του Μαργαρίτη Σχοινά με τον Αλεξάνταρ Βούτσιτς συμφωνήθηκε επίσης να επισπευσθούν οι διαδικασίες για την ενίσχυση των δυνάμεων της FRONTEX στα σερβικά σύνορα.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς