Συνελήφθησαν μέλη του Συντονιστικού Συμβουλίου της αντιπολίτευσης – ΚΟΣΜΟΣ

0
76

Συνελήφθησαν σήμερα κοντά στην είσοδο εργοστασίου στη Λευκορωσία δύο μέλη του Συντονιστικού Συμβουλίου της αντιπολίτευσης στη Λευκορωσία, όπως δήλωσε εκπρόσωπος του συμβουλίου στο Reuters.

Οι συλληφθέντες είναι η Όλγκα Κοβάλκοβα και ο Σεργκέι Ντιλέφσκι. Προς το παρόν δεν έχει γίνει γνωστός ο λόγος για τον οποίο συνελήφθησαν.

Παράλληλα η υποψήφια της αντιπολίτευσης στις προεδρικές εκλογές που έγιναν στη Λευκορωσία Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια εξέφρασε την ελπίδα να αρχίσει σύντομα ένας διάλογος με τις αρχές, σύμφωνα με δηλώσεις της στην πολωνική εφημερίδα Gazeta Wyborcza.

Η Λευκορωσία αντιμετωπίζει την μεγαλύτερη πολιτική της κρίση από τότε που ανεξαρτητοποιήθηκε από την Σοβιετική Ένωση, με δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές να απορρίπτουν την επανεκλογή του Αλεξάντρ Λουκασένκο στις προεδρικές εκλογές της 9ης Αυγούστου, στις οποίες οι αντιπολιτευόμενοι υποστηρίζουν ότι έγινε νοθεία, όπως σημειώνει το ΑΜΠΕ.

Η αντιπολίτευση προχώρησε την περασμένη εβδομάδα στην σύσταση ενός Συντονιστικού Συμβουλίου το οποίο έχει στόχο να διαπραγματευτεί με τις αρχές μια μεταβίβαση της εξουσίας. Η Λευκορωσία κίνησε ποινική διαδικασία εναντίον του οργάνου αυτού της αντιπολίτευσης κατηγορώντας το για παράνομη απόπειρα κατάληψης της εξουσίας.

«Ο στόχος του Συμβουλίου αυτού είναι να κάνει διάλογο με τις σημερινές αρχές. Ελπίζω ότι ο διάλογος αυτός θα γίνει σύντομα. Ωστόσο ο πρώτος όρος είναι η απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων» σημειώνει η Τιχανόφσκαγια στη συνέντευξή της στην πολωνική εφημερίδα, η οποία δημοσιεύεται σήμερα.

Η Τιχανόφσκαγια είναι ένα νέο πρόσωπο στην πολιτική σκηνή της χώρας, στο οποίο συναίνεσε η αντιπολίτευση για να είναι υποψήφια στις προεδρικές εκλογές, μετά τον αποκλεισμό από την κούρσα για την προεδρία άλλων γνωστότερων φυσιογνωμιών της αντιπολίτευσης, συμπεριλαμβανομένου του ακτιβιστή συζύγου της που φυλακίστηκε. Αυτή κατέφυγε στην γειτονική Λιθουανία μετά τις εκλογές.

Στην συνέντευξή της στην πολωνική εφημερίδα η Τιχανόφσκαγια δηλώνει επίσης ότι δεν θα θέσει ξανά υποψηφιότητα αν γίνουν νέες εκλογές, αλλά ότι αναμένει πως θα το κάνει ο σύζυγός της και ότι η ίδια προτιμάει να εργαστεί σε οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Ωστόσο είναι πολύ νωρίς να μιλάμε γι’αυτό. Ο βασικός στόχος είναι νέες εκλογές» κατέληξε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ