Συνεχίζει με το εμβόλιο της AstraZeneca για τους άνω των 65 ετών

Η Υπηρεσία Φαρμακευτικών Προϊόντων της Σουηδίας ανακοίνωσε σήμερα ότι τα οφέλη από το εμβόλιο της εταιρείας AstraZeneca για την covid-19 υπερτερούν του κινδύνου, αφού νωρίτερα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) ανέφερε ότι διαπίστωσε μια πιθανή σύνδεση μεταξύ του εμβολίου με σπάνιες περιπτώσεις θρομβοεμβολών.

Η Σουηδία ανέστειλε τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca τον Μάρτιο, μετά τις αναφορές για αυτή τη σπάνια αλλά σοβαρή παρενέργεια. Στη συνέχεια ξανάρχισε τους εμβολιασμούς, αλλά μόνο σε άτομα άνω των 65 ετών.

«Στηρίζουμε αυτό το συμπέρασμα, ότι τα οφέλη υπερτερούν του κινδύνου», είπε η Ούλα Βάντελ Λιμίνγκα σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Στοκχόλμη.

Η επιτροπή ασφάλειας του EMA (PRAC) κατέληξε σήμερα πως «οι ασυνήθιστοι θρόμβοι αίματος με χαμηλά αιμοπετάλια πρέπει να αναφέρονται ως πολύ σπάνιες ανεπιθύμητες ενέργειες του εμβολίου της AstraZeneca».
Και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων εκτιμά πάντως ότι «το ισοζύγιο ωφέλειας/κινδύνου παραμένει θετικό» σε σχέση με το εμβόλιο της AstraZeneca, αν και η θρόμβωση θα αναγνωριστεί ως «πιθανή παρενέργεια» του εμβολίου, όπως δήλωσε η εκτελεστική διευθύντρια του ΕΜΑ Έμερ Κουκ. Τα ασυνήθιστα συμπτώματα είναι πιθανό να προέρχονται από εσφαλμένη αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος, είπε.

Να υπενθυμίσουμε πως από τα τέλη Μαρτίου η βρετανοσουηδική εταιρεία που βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα εξαιτίας των παρενεργειών που παρατηρούνται από το προϊόν της άλλαξε την ονομασία του εμβολίου το οποίο πλέον ονομάζεται Vaxzevria και καταγράφεται και η πιθανότητα θρομβώσεων.

 

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters