Συνεχίζεται η οδύσσεια των προσφύγων στο πλοίο Lifeline

Δόθηκε το πρωί άδεια να εισέλθει στα χωρικά ύδατα της Μάλτας, αλλά όχι σε λιμάνι της χώρας, το πλοίο της μη κυβερνητικής οργάνωσης Lifeline με 234 μετανάστες και πρόσφυγες που αναμένουν εδώ και έξι ημέρες να μεταφερθούν στην ξηρά. Τέλος στην «Οδύσσεια»   προαναγγέλλει ο πρωθυπουργός της Μάλτας Τζόζεφ Μούσκατ, ο οποίος ωστόσο, σύμφωνα με διαρροές, αναμένει να δεχθεί και η Γερμανία να φιλοξενήσει μέρος των προσφύγων και μεταναστών που διέσωσε το Lifeline στα ανοικτά της Λιβύης.  Στο μεταξύ, η Ιταλία και η Γαλλία κατηγόρησαν το πλοίο Lifeline ότι «παίζει το παιγνίδι των διακινητών».
Στο πλοίο της μη κυβερνητικής οργάνωσης Lifeline δόθηκε σήμερα το πρωί άδεια να εισέλθει στα χωρικά ύδατα της Μάλτας, αλλά όχι σε λιμάνι της χώρας, όπως μεταδίδουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης.
Όπως ανέφερε η ΜΚΟ Lifeline μέσω Twitter, «το πλοίο της έλαβε άδεια να εισέλθει στα χωρικά ύδατα της Μάλτας και να μπορέσει να βρει προστασία, δεδομένων των κακών καιρικών συνθηκών».
Με ανάρτηση στο Twitter, το πλήρωμα του σκάφους κατηγορεί τον γερμανό υπουργό Εσωτερικών Χορστ Ζέεχοφερ ότι είναι ο μόνος που αντιτίθεται στο να δεχθεί η Γερμανία ένα ποσοστό των 234 ανθρώπων που βρίσκονται στο πλοίο της μη κυβερνητικής οργάνωσης και τον αποκαλεί «Γερμανό Σαλβίνι», υπενθυμίζοντας την υπόθεση Aquarius.
Παραμονή της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ,  ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε τόνισε ότι η χώρα του θεωρεί ότι πρέπει να ξεπερασθεί ο Κανονισμός του Δουβλίνου διότι δεν ανταποκρίνεται πλέον στις σημερινές απαιτήσεις.
Ο Κόντε δεν διευκρίνισε πότε ακριβώς θα επιτραπεί στο Lifeline να δέσει στη Μάλτα ούτε τον αριθμό των μεταναστών που θα αναλάβει η Ιταλία.
Η Πορτογαλία, απαντώντας στο αίτημα της κυβέρνησης της Μάλτας, δηλώνει έτοιμη να υποδεχθεί μέρος των μεταναστών που επιβαίνουν στο πλοίο Lifeline.
Η Γαλλία θα είναι η μία από τις έξι ευρωπαϊκές χώρες που θα υποδεχθούν μετανάστες, οι οποίοι επιβαίνουν στο πλοίο Lifeline, ανακοίνωσε  ο πρόεδρος της χώρας Εμανουέλ Μακρόν επικρίνοντας , τη γερμανική ΜΚΟ Lifeline, που έχει ναυλώσει το πλοίο, ότι «ενήργησε καταστρατηγώντας όλους τους κανόνες και παραβιάζοντας (τις εντολές) της λιβυκής ακτοφυλακής», «εξυπηρετώντας τους διακινητές».
«Είναι σημαντικό να τονισθεί ότι η μόνη εντολή την οποία αρνήθηκε να υπακούσει το πλοίο είναι να παραδώσει αυτούς τους ανθρώπους στους υποτιθέμενους λιμενικούς της Λιβύης, διότι αυτό αντιβαίνει στην Σύμβαση της Γενεύης για τους πρόσφυγες και αποτελεί εγκληματική πράξη», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Lifeline. Η υπακοή στην εντολή για αποβίβαση των ανθρώπων αυτών στην Τρίπολη της Λιβύης θα συνιστούσε παραβίαση «της αρχής της μη επαναπροώθησης», τονίζει η ΜΚΟ.
ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σχετική είδηση:La Repubblica: «Μυστική συνομιλία» Κόντε-Μακρόν για το Lifelinewww.ert.gr

2018-06-27 15:27:24

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ