Συνθήκες οικονομικής ασφυξίας στην Τουρκία – Υποβάθμιση 20 τραπεζών από τη Μοody’s (video)

0
48

Συνεχίζεται και σήμερα  η υποχώρηση της τουρκικής λίρας  παρά τις καθησυχαστικές δηλώσεις του  Τούρκου υπουργού οικονομικών περι της ευρωστίας της τουρκικής οικονομίας . Στο μεταξύ γενικός συναγερμός έχει σημάνει  για το τραπεζικό σύστημα της Τουρκίας.  O οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody`s προχώρησε στην υποβάθμιση 20 χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της γειτονικής χώρας, επικαλούμενος αυξημένο κίνδυνο επιδείνωσης της χρηματοδότησής τους. Στη σκιά υποβάθμισης από τον διεθνή οίκο και η ιταλική οικονομία με το spread του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου μάλιστα να μειώνεται έναντι του αντίστοιχου ιταλικού κάτω των 100 μονάδων βάσης για πρώτη φορά από το 2009.

Η τουρκική λίρα υποχωρεί και σήμερα έναντι του δολαρίου, καθώς ενισχύθηκαν οι ανησυχίες για τις συνέπειες της νομισματικής κρίσης της χώρας μετά τη δήλωση του υπουργού Οικονομικών, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, ότι δεν βλέπει κίνδυνο για την οικονομία ή το χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Το τουρκικό νόμισμα υποχώρησε έως τις 6,4 λίρες ανά δολάριο σήμερα το πρωί, που είναι η χαμηλότερη ισοτιμία του από τις 15 Αυγούστου, ενώ πριν λίγο η ισοτιμία διαμορφωνόταν στις 6,37 λίρες.
Οι επενδυτές ανησυχούν ιδιαίτερα ότι ο Ερντογάν και ο γαμπρός του Αλμπαϊράκ δεν κάνουν αρκετά για να εγγυηθούν την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας, να ηρεμήσουν τις αγορές και να ανακόψουν το ξεπούλημα. «Δεν βλέπουμε μεγάλο κίνδυνο για την οικονομία της Τουρκίας ή το χρηματοπιστωτικό σύστημα», δήλωσε ο Αλμπαϊράκ, σύμφωνα με την εφημερίδα Χουριέτ, όταν ρωτήθηκε σχετικά με τον μεγαλύτερο κίνδυνο το 2019.
Χθές ο οίκος Moody’s υποβάθμισε 20 τράπεζες επικαλούμενος τον αυξημένο κίνδυνο μίας επιδείνωσης αναφορικά με τη χρηματοδότησή τους. Τα τουρκικά ομόλογα, με νόμισμα αναφοράς το δολάριο, υποχώρησαν μετά την υποβάθμιση. Η τιμή του τουρκικού ευρωομόλογου με λήξη το 2043 υποχώρησε 1 σεντ στα 68,22 σεντς ανά δολάριο, σύμφωνα με την Tradeweb και η τιμή ενός ομολόγου , με λήξη το 2045, μειώθηκε 1,1% στα 80,77 σεντς.
Επί σειρά ετών, οι τουρκικές εταιρείες δανείζοντας σε ευρώ και δολάρια για να εκμεταλλευθούν τα χαμηλότερα επιτόκια. Αυτό, όμως, τις άφησε εκτεθειμένες σε έναν σημαντικό κίνδυνο υποτίμησης της ισοτιμίας του νομίσματος. Σύμφωνα με άλλα σημερινά στοιχεία, ένας δείκτης οικονομικής εμπιστοσύνης στην Τουρκία μειώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2009.
Σχετική είδηση:Ξεπέρασε τις 100 μονάδες βάσης η μείωση στο spread του ελληνικού δεκαετούς έναντι του ιταλικούwww.ert.gr

2018-08-29 12:43:33

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ