Συνομιλίες της αναπληρώτρια γγ του ΟΗΕ με τους Ταλιμπάν

Συνάντηση πραγματοποίησε η αναπληρώτρια γενική γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών με τον αναπληρωτή κυβερνήτη της Κανταχάρ του Αφγανιστάν, σύμφωνα με ανακοίνωση των επαρχιακών αρχών σήμερα Παρασκευή. Πρόκειται για μια σπάνια συνάντηση ξένου απεσταλμένου με τους ηγέτες των Ταλιμπάν στη νότια ενδοχώρα.

Η Αμίνα Μοχάμεντ επισκέπτεται το Αφγανιστάν αυτή την εβδομάδα και είχε ήδη συναντηθεί με τις αρχές των Ταλιμπάν στην Καμπούλ, καθώς και με το προσωπικό του ΟΗΕ και ομάδες αρωγής, για να συζητήσουν τρόπους προώθησης και προστασίας των δικαιωμάτων των γυναικών.

Η επίσκεψή της πραγματοποιείται λιγότερο από ένα μήνα αφότου οι αρχές των Ταλιμπάν απαγόρευσαν τις περισσότερες γυναίκες εργαζόμενες σε ΜΚΟ, με αποτέλεσμα πολλές ΜΚΟ να αναστείλουν εν μέρει τις δραστηριότητές τους.

Σε ανακοίνωση του γραφείου πληροφοριών της Κανταχάρ αναφέρεται ότι ο αναπληρωτής κυβερνήτης Maulvi Hayatullah Mubarak μετέφερε στη Μοχάμεντ ότι η διοίκηση των Ταλιμπάν επιθυμεί να έχει ισχυρή σχέση με τον κόσμο και ζήτησε να διαγραφούν οι ηγέτες της από τους καταλόγους κυρώσεων και η διοίκησή της να μπορεί να στείλει εκπρόσωπο στον ΟΗΕ.

Πηγή: ΑΜΠΕ, Reuters