Συνομιλίες Τσίπρα-Ζάεφ: Πρόοδος αλλά μένει δρόμος μέχρι την τελική συμφωνία (video)

0
13

Με μια συζήτηση που κράτησε ως το πρωί και ένα ωριαίο τετ α τετ σήμερα στο περιθώριο της συνόδου κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων, Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ επιβεβαίωσαν ότι υπάρχει σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις αλλά μένει ακόμα απόσταση να διανυθεί ώστε να υπάρξει συμφωνία. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η ελληνική πλευρά παραμένει αμετακίνητη στις θέσεις της και μίλησε για δύσκολη και περίπλοκη διαπραγμάτευση, λέγοντας ότι θα ήταν επιθυμητή από όλες τις πλευρές επίτευξη συμφωνίας πριν από τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στα τέλη Ιουνίου.

Μετά από τρία τετ-α-τετ με τον Ζόραν Ζαεφ και την ολονύχτια συνάντηση με τον Σκοπιανό πρωθυπουργό, όπως αποκάλυψε ο Αλέξης Τσίπρας, το μήνυμα από τις επαφές των δυο ηγετών είναι ότι έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδο στο θέμα της επίλυσης του Σκοπιανού, όμως μένει ακόμα απόσταση μέχρι την τελική συμφωνία. Στόχος των δυο πλευρών είναι στο τέλος Ιουνίου να υπάρχουν χειροπιαστά αποτελέσματα.
Ο πρωθυπουργός, ο οποίος ανακοίνωσε ότι αν καταστεί δυνατό θα συναντηθεί με τον Ζόραν Ζαεφ στις αρχές Ιουνίου, απέφυγε να ανοίξει τα χαρτιά του, για το πιο ακριβώς σενάριο επεξεργάζονται οι δυο πλευρές, τονίζοντας ότι παραμένουν οι δικές μας «κόκκινες» γραμμές.
«Oι θέσεις μας παραμένουν, ψάχνουμε να βρούμε λύσεις σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα, χωρίς να αλλοιώνουμε τις κόκκινες γραμμές», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Ακόμα και το θέμα της ονομασίας και το πώς η ονομασία θα μπορεί να δίνεται ένα μήνυμα ότι θα διαχωρίζεται η ελληνική Μακεδονία και η ιστορία της από τη χώρα που δημιουργήθηκε πολύ αργότερα, την ΠΓΔΜ είναι ένα κρίσιμο θέμα, δεν είναι ένα απλό ζήτημα. Υπάρχουν μια σειρά από προτάσεις και εναλλακτικές αλλά τίποτα δεν έχει κλειδώσει ούτε στο θέμα του ονόματος».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Αλεξης Τσίπρας τόνισε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο υπάρξει κάποια στιγμή συνάντηση στις Πρέσπες με τον Ζόραν Ζάεφ, ωστόσο -όπως υπογράμμισε- «πρώτα πρέπει να έχουμε φτάσει στο σημείο να διασφαλίσουμε ότι μια τέτοια συνάντηση θα έχει αρκετές πιθανότητες επιτυχίας».
Ο πρωθυπουργός της ПΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Σόφια, μετά την συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα, ανέφερε ότι στη συνάντηση, κατέθεσε ορισμένες εκδοχές για την εξεύρεση λύσης στο θέμα του ονόματος, εκ των οποίων προκρίθηκε μία, γύρω από την οποία θα υπάρξουν τώρα διαβουλεύσεις σε Αθήνα και Σκόπια. Ο κ. Ζάεφ έκανε λόγο για «συγκεκριμένη πρόταση» η οποία θα εξεταστεί από τις κυβερνήσεις των δύο χωρών.
Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ εξέφρασε την ελπίδα ότι θα μπορέσει να βρεθεί λύση στο θέμα του ονόματος πριν από την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, η οποία θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Ιουνίου, προκειμένου τα Σκόπια να λάβουν ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ.
«Ακόμη και αν δεν το πετύχουμε θα κάνουμε προσπάθειες και οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν. Οι δύο χώρες ενισχύουν τη φιλία τους. Με τον κ. Τσίπρα πιστεύουμε ότι θα βρούμε μια λύση, η οποία θα διαφυλάξει την αξιοπρέπεια των πολιτών και στις δύο χώρες», πρόσθεσε ο Ζόραν Ζάεφ.
Πηγή: ΕΡΤ
Σχετικές ειδήσεις:
Αλ. Τσίπρας: Δεν είμαστε ακόμα σε θέση να μιλήσουμε για συμφωνία (video)
Ζ. Ζάεφ: Εξετάζεται συγκεκριμένη πρόταση στο θέμα του ονόματος (video)www.ert.gr

2018-05-17 20:16:49

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ