Συνομιλίες Χατζηδάκη – Πάιατ για ενεργειακά θέματα

Την ικανοποίησή του για την προσέλκυση διεθνών επενδύσεων στην Ελλάδα εξέφρασε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος συναντήθηκε στο υπουργείο με τον Αμερικανό πρέσβη, Τζέφρι Πάιατ. Ο κ. Χατζηδάκης επισήμανε τη διεύρυνση της παρουσίας των ΗΠΑ στη χώρα μας, ειδικά στον τομέα της ενέργειας.

Στο επίκεντρο της συνάντησης του κ. Χατζηδάκη με τον κ. Πάιατ βρέθηκαν βασικά θέματα ενεργειακής πολιτικής.

Ειδικότερα, συζητήθηκαν:

1) Η συνεργασία 3+1 (Ελλάδα – Κύπρος – Ισραήλ και ΗΠΑ), καθώς και τρόποι εμπλουτισμού της ατζέντας. Ο κ. Χατζηδάκης πρότεινε την συμπερίληψη των ΑΠΕ στο πεδίο συνεργασίας.

2) Ο ελληνοβουλγαρικός αγωγός φυσικού αερίου IGB και η πορεία εκτέλεσης των έργων. Από την ελληνική πλευρά υπογραμμίσθηκε ακόμη μια φορά η γεωστρατηγική σημασία του αγωγού και η πρόθεση στενής συνεργασίας με τη Βουλγαρία και τους κατασκευαστές, προκειμένου το έργο να παραδοθεί χωρίς καθυστέρηση.

3) Στον FSRU της Αλεξανδρούπολης. Τόσο ο Έλληνας υπουργός, όσο και ο Αμερικανός πρέσβης εκτίμησαν ότι αυτό το σημαντικό και για τις δυο πλευρές έργο εξελίσσεται πολύ καλά και ότι θα έχει θετική επίδραση στο γεωστρατηγικό και στο ενεργειακό πεδίο.

4) Έγινε επισκόπηση των αμερικανικών ενεργειακών επενδύσεων στην Ελλάδα τον τελευταίο χρόνο και διαπιστώθηκε σημαντική αύξηση. Αμερικανικές εταιρίες όπως η ΟΝΕΧ και η BlackSummit με τη βοήθεια της DFC (U.S. International Development Finance Corporation), η Quantum Energy Partners, η National Energy, η General Electric, η Fortress, η Blink και η Tesla συνέβαλαν προς αυτήν την κατεύθυνση.

Πηγές: ΕΡΤ, Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Μοιράσου το άρθρο:

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ