Σόιμπλε: H Ευρώπη κινητοποιείται πάντα μόνον σε περιόδους κρίσεων

«H Ευρώπη κινητοποιείται πάντα μόνον σε περιόδους κρίσεων» τονίζει σε συνέντευξή του στην εβδομαδιαία γερμανική επιθεώρηση «Wirtschaftswoche», ο Πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου και τέως ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
«Χωρίς την πίεση της αλλαγής οι κοινωνίες – και κυρίως εκείνες στις οποίες τα πράγματα βαίνουν σχετικά καλά – τείνουν να διατηρούν την υφιστάμενη κατάσταση, να κινούνται ελάχιστα. Μόνον όταν η πίεση αυξάνεται αρκετά, υπάρχει μεταβολή αυτής της κατάστασης. Το σημαντικό είναι μόνον να υπάρχει έγκαιρη διαχείριση. Ούτως ώστε να μην καταλήγουμε σε εκρηκτικές εξελίξεις. Αυτό όμως δεν συνέβη μέχρι στιγμής στην Ευρώπη» σημειώνει ο Σόιμπλε και προσθέτει: «Η Ευρώπη είναι ισχυρή. Διαχειριστήκαμε την ευρω–κρίση καλύτερα από ό, τι θα θεωρούσαν κάποιοι ότι ήταν δυνατόν. Η οικονομική κατάσταση πολλών χωρών έχει σαφώς βελτιωθεί, πχ της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Ελλάδας και της Ιρλανδίας».
Αναφερόμενος στις εξελίξεις στην Ιταλία, αλλά και στη δυσφορία έναντι της Ευρώπης και την αντιγερμανική δυσαρέσκεια, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απορρίπτει τις κατηγορίες ότι στο κλίμα αυτό συνέβαλε και ο ίδιος με την σκληρή πολιτική δημοσιονομικής εξυγίανση, λέγοντας ότι «η Ιταλία άλλωστε δεν υποφέρει από ένα έλλειμμα δημοσίου χρέους, αλλά από ένα έλλειμμα ανταγωνιστικότητας».
«Οι επίκαιρες πολιτικές εξελίξεις στη Ρώμη δεν αποτελούν σεισμογράφο για την ορθότητα ή μη της πολιτικής στην Ευρωζώνη…Οι χρηματαγορές δεν αντιδρούν στην πολιτική της Ευρωζώνης, αλλά στις εξαγγελίες κατά τη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα στην Ιταλία. Στα πλεονεκτήματα όμως ενός ελεύθερου συστήματος, συγκαταλέγεται και η εγγενής δυνατότητα για διόρθωση μίας πλάνης, όπως το είχε διατυπώσει και ο φιλόσοφος Καρλ Πόπερ. Ως προς αυτό έχει τώρα η κυβέρνηση στη Ρώμη μία ευκαιρία…», επισημαίνει ο Σόιμπλε.
«Μία νομισματική ένωση έχει πλεονεκτήματα για όλους – περισσότερο δε για εκείνους που είναι οικονομικώς ισχυροί και αυτό είμαστε και εμείς οι ίδιοι», παραδέχτηκε ο τέως υπουργός Οικονομικών προσθέτοντας ότι «η Γερμανία έχει αποκομίσει μεγαλύτερα οικονομικά πλεονεκτήματα από την ΕΕ απ’ ότι οι περισσότερες άλλες χώρες».
«Η αρχή μου είναι η εξής» υπογραμμίζει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε: «Εκείνος που θα τα καταφέρει λίγο καλύτερα από τον αντίπαλό του σε μία αντιδικία, θα πρέπει φανεί λίγο πιο μεγάθυμος. Διότι έχει ένα ιδιαίτερο συμφέρον να πορεύονται και οι άλλοι εξίσου καλά. Αλλά ισχύει επίσης και η διάσταση της διόρθωσης. Εάν για παράδειγμα, θεσπίσουμε την ενίσχυση της κοινής ευθύνης στον τραπεζικό τομέα, χωρίς αλλαγή του συστήματος λήψης των αποφάσεων, αυτό θα οδηγήσει στην παροχή λάθος κινήτρων».
«Διδαχθήκαμε από την τελευταία κρίση και αναπτύξαμε σημαντική ικανότητα διαχείρισης των κινδύνων. Ωστόσο, το να παραμένουμε απλώς ικανοποιημένοι με τον εαυτό μας θα ήταν η σίγουρη αποτυχία.
Δεν είναι δυνατόν να οικοδομηθεί η Ευρώπη εναντίον των λαών της.
Η Ευρώπη θα είναι πάντα σε κρίση – και μαζί με αυτό, πάντα έμπλεη δυνατοτήτων. Αλλά, ακριβώς αυτό είναι το βέβαια το πλεονέκτημα της Ευρώπης» τονίζει ο Σόιμπλε.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕwww.ert.gr

2018-06-08 19:05:18

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ