Σύνοδος των G7 με τις μεγαλύτερες διαφωνίες

Νέα φραστικά πυρά εναντίον του Καναδά και της Ε.Ε. για τους «τεράστιους δασμούς» τους, εξαπέλυσε χθες ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, μια μέρα πριν συμμετάσχει στη σύνοδο της G7 στο Κεμπέκ, όπου αναμένεται τεταμένη ατμόσφαιρα, καθώς η πολιτική του «πρώτα η Αμερική», εγείρει τον κίνδυνο να ξεσπάσει παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος.

G7 summit: Trump attacks US allies France and Canada over ‘charging America massive tariffs’
— Daily Mail US (@DailyMail) June 8, 2018

«Να πείτε παρακαλώ στον πρωθυπουργό του Καναδά Τζάστιν Τριντό και στον πρόεδρο της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν ότι επιβάλλουν στις ΗΠΑ τεράστιους δασμούς και δημιουργούν μη νομισματικούς φραγμούς» στο εμπόριο, ανέφερε ο Τραμπ μέσω Twitter, προσθέτοντας ότι «αδημονεί να τους δει» σήμερα.

Please tell Prime Minister Trudeau and President Macron that they are charging the U.S. massive tariffs and create non-monetary barriers. The EU trade surplus with the U.S. is $151 Billion, and Canada keeps our farmers and others out. Look forward to seeing them tomorrow.
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) June 7, 2018

Η σύνοδος κορυφής αναμένεται πιο τεταμένη από κάθε άλλη φορά στα 42 χρόνια της ιστορίας της G7, καθώς η πολιτική του Τραμπ εγείρει τον κίνδυνο να ξεσπάσει παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος και να ανοίξουν πελώρια διπλωματικά σχίσματα.

Trump accuses Trudeau, Macron of imposing ‘massive’ economic pressures on US ahead of G7 summit pic.twitter.com/YG3yRbmwrf
— FOX Business (@FoxBusiness) June 7, 2018

Ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν, που είχε επενδύσει σε μια στενή προσωπική σχέση με τον Τραμπ, επισήμανε ότι οι υπόλοιπες χώρες της G7 -Βρετανία, Καναδάς, Γερμανία, Ιταλία, ΗΠΑ και Ιαπωνία πρέπει να παραμείνουν «ευγενικές» και παραγωγικές, αλλά συμπλήρωσε πως «κανένας ηγέτης δεν κυβερνάει για πάντα», ενώ ξεκαθάρισε πως τα ευρωπαϊκά κράτη δεν έχουν καμιά πρόθεση να υποχωρήσουν στις απαιτήσεις του προέδρου των ΗΠΑ.

G7 summit: Isolated Trump to face confrontation from America’s closest allies
— Sky News (@SkyNews) June 8, 2018

«Μπορεί ο Αμερικανός πρόεδρος να μην νοιάζεται για το ότι είναι απομονωμένος σήμερα, αλλά δεν μας πειράζει να μείνουμε έξι, εάν χρειάζεται», πέταξε ο Μακρόν στους δημοσιογράφους. «Διότι αυτοί οι έξι αντιπροσωπεύουν αξίες, μια αγορά, αλλά πάνω από όλα, αντιπροσωπεύουν μια αληθινή δύναμη σε διεθνές επίπεδο σήμερα», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Γαλλίας.
Ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τρουντό προέβλεψε σκληρές συζητήσεις για το εμπόριο, πάντως άλλες χώρες της G7, όπως η Ιαπωνία και η Ιταλία, μοιάζουν να μην έχουν την πρόθεση να προκαλέσουν τον Αμερικανό πρόεδρο, αλλά ούτε να κάνουν παραχωρήσεις.
Στο μεταξύ, η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι δεν θα έχει επίσημη συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής της Ομάδας των Επτά, παρότι θα έχει κατ’ ιδίαν συναντήσεις με όλους τους υπόλοιπους ηγέτες που θα είναι παρόντες στη συνάντηση, ανέφεραν αξιωματούχοι που τη συνοδεύουν την Πέμπτη.
Αφού διένειμαν σε δημοσιογράφους το πρόγραμμα του ταξιδιού της Μέι στον Καναδά, οι αξιωματούχοι που την συνοδεύουν επιβεβαίωσαν ότι δεν προβλέπεται επίσημη διμερής συνάντηση με τον Τραμπ. Δεν απέκλεισαν μια κατ’ ιδίαν, ανεπίσημη συνάντηση.
Η Μέι άφησε να γίνει σαφές πως το Λονδίνο θέλει η Ε.Ε. να επιδείξει αυτοσυγκράτηση όταν επιβάλλει μέτρα σε αντίποινα για τους δασμούς των ΗΠΑ και διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει να επισημαίνει τα οφέλη των ελεύθερων εμπορικών συναλλαγών.
«Προφανώς η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ανταποδώσει. Θέλουμε να εξασφαλίσουμε, και εργαζόμαστε μαζί με άλλους στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να εξασφαλίσουμε, ότι η ανταπόδοση αυτή θα είναι αναλογική, ότι θα είναι εντός του πλαισίου των κανόνων του ΠΟΕ», τόνισε η Μέι σε δημοσιογράφους. «Ως Ηνωμένο Βασίλειο θέλουμε να είμαστε μεγάλοι υποστηρικτές του ελεύθερου εμπορίου σε όλο τον κόσμο και αυτό θα συνεχίσουμε να είμαστε», πρόσθεσε η συντηρητική πρωθυπουργός της Βρετανίας.
Πηγή: ΕΡΤ1, Πρώτο Πρόγραμμα, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuterswww.ert.gr

2018-06-08 10:33:33

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ