Σύνοδος G7 υπό τη σκιά του εμπορικού πολέμου

Ολοκληρώνονται σήμερα οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής της G7 στον Καναδά και μαζί της και οι τελευταίες προσπάθειες για να μειωθούν τα ρήγματα που άνοιξε ο Ντόναλντ Τραμπ με τους ηγέτες των επτά ισχυρότερων κρατών του κόσμου, αποφασίζοντας την επιβολή αμερικανικών δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου.
Η σύνοδος κορυφής της G7 ολοκληρώνεται σήμερα στον Καναδά με ύστατες προσπάθειες για να σωθούν τα προσχήματα και να μειωθούν τα ρήγματα που άνοιξε ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος θα έχει ήδη στο μυαλό του την προσεχή συνάντησή του με τον Κιμ Γιονγκ Ουν.
Μέχρι το τέλος, οι αντιπροσωπείες των ΗΠΑ, του Καναδά, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Βρετανίας και της Ιαπωνίας θα προσπαθήσουν να εκπονήσουν μια κοινή ανακοίνωση που να κλείνει τις διήμερες συζητήσεις στη Λα Μαλμπέ, το μικρό θέρετρο στο Κεμπέκ, του ανατολικού Καναδά, καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ θα αναχωρήσει πριν τη λήξη των συνομιλιών λόγω της επικείμενης  συνάντησής του με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν, στη Σιγκαπούρη.
Προτού φύγει πάντως οι Ευρωπαίοι δια στόματος Μέρκελ κατέστησαν σαφές ότι απορρίπτουν την ιδέα του περί εξέτασης του ενδεχόμενου επιστροφής της Ρωσίας στους κόλπους της G7, από την οποία αποκλείσθηκε το 2014 μετά την προσάρτηση της Κριμαίας.
«Μια επιστροφή της Ρωσίας στο σχήμα G7 δεν είναι δυνατή όσο δεν θα βλέπουμε ουσιαστικές προόδους σε σχέση με το ουκρανικό πρόβλημα», δήλωσε η Άγγελα Μέρκελ.
O Τραμπ παρά τα οργισμένα μηνύματα στο Twitter για τις «άδικες» συμφωνίες που επιβαρύνουν το αμερικανικό εμπόριο εμφανίσθηκε στη συνάντηση χαμογελαστός για την οικογενειακή φωτογραφία και επιφύλαξε μερικές αβρότητες για τον οικοδεσπότη του, τον πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό, και τον «φίλο» του Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, με τον οποίο είχε με δική του πρωτοβουλία «εγκάρδια» συνάντηση λίγο πριν την έναρξη της Συνόδου.
Αναζητώντας κοινό ανακοινωθέν
Ο Αμερικανός πρόεδρος εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα υπάρξει ένα κοινό ανακοινωθέν μετά τη Σύνοδο, ωστόσο οι αναλυτές δηλώνουν χαμηλές προσδοκίες για την πιθανότητα αυτό να είναι στη γραμμή της παράδοσης δηλαδή να απαριθμεί τις καλές προθέσεις των ισχυρών αυτού του κόσμου στην οικονομία, τη διπλωματία και το περιβάλλον.
Μέλη των αντιπροσωπειών κάνουν μάλλον λόγο για κάποιον συμβιβασμό.
Μιε εκδοχή είναι το κείμενο που θα υπογραφεί από τους επτά σε ορισμένα σημεία να είναι συναινετικό, ενώ θα επιφυλάσσει ορισμένες χωριστές παραγράφους στη διαφωνούσα άποψη των Ηνωμένων Πολιτειών στα πιο ευαίσθητα σημεία: το εμπόριο, αλλά επίσης τις συμφωνίες με το Ιράν και για το κλίμα, τις οποίες έχει απορρίψει ο Ντόναλντ Τραμπ.
Ένα άλλο σενάριο θα ήταν να εκδοθεί μια «δήλωση» υπογραμμένη μόνο από την καναδική προεδρία της G7 που να διαπιστώνει τις διαφωνίες.
Πηγή ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΒBCwww.ert.gr

2018-06-09 10:18:27

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ