Ταϊλάνδη: Θάνατος δύτη στην επιχείρηση διάσωσης των 12 εγκλωβισμένων παιδιών (video)

Ένα πρώην στέλεχος των Ειδικών Δυνάμεων του Πολεμικού Ναυτικού της Ταϊλάνδης λιποθύμησε κι έχασε τη ζωή του έπειτα από μια επιχείρηση που εξετέλεσε στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων προσπαθειών για τη διάσωση 12 μαθητών και του προπονητή της ομάδας ποδοσφαίρου τους, που έχουν παγιδευτεί μέσα σε ένα δαιδαλώδες σύμπλεγμα πλημμυρισμένων σπηλαίων στη βόρεια Ταϊλάνδη εδώ και 13 μέρες. Στο μεταξύ, οι αρχές μετά και αυτό συμβάν κάνουν λόγο «περιορισμένο χρόνο» για τη διάσωση των 12 παιδιών και του προπονητή τους. Δύσκολη η κατάσταση εκτιμά ο σπηλαιολόγος Νίκος Λελούδας.
Ο Σαμάν Πουνάν, πρώην μέλος της ομάδας SEAL, συμμετείχε στις προσπάθειες διάσωσης των παιδιών και του προπονητή τους, που εντοπίστηκαν σε πλημμυρισμένο σπήλαιο στην επαρχία Τσιανγκ Ράι. Απεβίωσε αφού έφερε σε πέρας μια επιχείρηση με σκοπό να τοποθετηθούν φιάλες οξυγόνου κατά μήκος μιας πιθανής οδού διαφυγής και να εφοδιαστούν τα παγιδευμένα παιδιά με φιάλες οξυγόνου, διευκρίνισαν ο αντικυβερνήτης της επαρχίας κι ένας αξιωματικός των ένοπλων δυνάμεων.
«Αφού παρέδωσε το οξυγόνο, στον δρόμο της επιστροφής δεν είχε πλέον αρκετό οξυγόνο» ο ίδιος, εξήγησε ο αντικυβερνήτης της επαρχίας, ο Πασακόρν Μπουνιαλάκ. «Έχασε τις αισθήσεις του στον δρόμο της επιστροφής» κι ένας συνάδελφός του δύτης προσπάθησε να τον βοηθήσει και τον έφερε πίσω, διευκρίνισε ανώτερος αξιωματικός των ειδικών δυνάμεων του ΠΝ της Ταϊλάνδης.

Παγκόσμια αγωνία για τα εγκλωβισμένα παιδιά στο σπήλαιο στην Ταϊλάνδη (video)

Τα σωστικά συνεργεία ελπίζουν να μπορέσουν με τη βοήθεια αντλιών να μειώσουν το επίπεδο του νερού μέσα στο σπήλαιο, ώστε τα παιδιά να μην χρειάζεται να κάνουν κατάδυση ή εάν χρειαστεί, αυτή να είναι μικρής διάρκειας.
Για την ώρα, χρειάζονται ένδεκα ώρες σε εκπαιδευμένους, έμπειρους δύτες για να ολοκληρώσουν τη διαδρομή ως τα παγιδευμένα παιδιά και πίσω: έξι ώρες για να πάνε, πέντε για να γυρίσουν, λόγω των ρευμάτων.
Καλούνται να διανύουν πολλά χιλιόμετρα, μέσα σε ανώμαλες στοές, με πολλά δύσκολα υποβρύχια περάσματα.
Αρχικά πιστεύαμε ότι τα παιδιά μπορούν να μείνουν εκεί για καιρό. Όμως η κατάσταση άλλαξε, ο χρόνος πλέον είναι περιορισμένος», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο επικεφαλής των ειδικών δυνάμεων του Πολεμικού Ναυτικού Απακόρν Γιουκονγκάεβ.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι μπουκάλες με οξυγόνο έχουν τοποθετηθεί κατά μήκος της διαδρομής που πρέπει να διασχίσουν τα παιδιά προκειμένου να βγουν από το σπήλαιο ώστε να μπορούν να ανεφοδιάζονται εκείνα και οι συνοδοί τους. Ωστόσο αρνήθηκε να διευκρινίσει αν η επικίνδυνη επιχείρηση απεγκλωβισμού τους θα ξεκινήσει σήμερα, την ώρα που οι βροχοπτώσεις έχουν ξεκινήσει και πάλι.
Συνολικά έχει απαντληθεί νερό που ισοδυναμεί με αυτό που χρειάζονται για να γεμίσουν 50 πισίνες ολυμπιακών διαστάσεων.
Μιλώντας στην εκπομπή «Πρώτη Είδηση» ο Νίκος Λελούδας, σπηλαιολόγος, περιέγραψε το σύμπλεγμα σπηλαίων το οποίο έχει μήκος 10—12 χιλιόμετρα σε δαιδαλώδη μορφή, λέγοντας ότι είναι εν ενεργεία ποτάμι, το οποίο μετά από κάθε μεγάλη βροχή δέχεται πολύ μεγάλη ποσότητα νερών.

Περιέγραψε ως πολύ δύσκολο το εγχείρημα έως ακατόρθωτο τα παιδιά να καταδυθούν, καθώς η σπηλαιοκατάδυση είναι από τις πλέον δύσκολες μορφές κατάδυσης και όσοι ασχολούνται έχουν εκπαιδευτεί μήνες και μετά έχουν χρόνια πείρα.
Αναφορικά με το δεύτερο σενάριο να περιμένουν να «τραβηχτούν» τα νερά αυτό σημαίνει ότι τα παιδιά θα πρέπει να παραμείνουν στο σημείο μέχρι τον Σεπτέμβριο-Οκτώβριο με τον κίνδυνο να ανέβει κι άλλο η στάθμη του νερού.
Αναφέρθηκε και στην περίπτωση να τρυπήσουν το σπήλαιο, τεχνική η οποία στο παρελθόν έχει χρησιμοποιηθεί.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AFP, ΕΡΤ1www.ert.gr

2018-07-06 14:45:27

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ