Τα επικρατέστερα σενάρια – Πώς θα κινηθεί ο Ερντογάν – ΚΟΣΜΟΣ

Το Ανώτατο Συμβούλιο της Τουρκίας συνεδρίασε χθες (02.07) και με διαδικασίες εξπρές παρέπεμψε σε παλιότερη δικαστική απόφαση για το θέμα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Οι δικαστές, αν και αποφάνθηκαν ότι είναι σύννομες οι αποφάσεις του 10ου Τμήματος του 2008 και η Υπουργική Απόφαση του 1934, που προστατεύει το μουσειακό καθεστώς της Αγιάς Σοφιάς, γνωμοδοτούν ότι αρκεί ένα προεδρικό διάταγμα ώστε αυτό να αλλάξει, πετώντας ουσιαστικά το μπαλάκι στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η τελική απόφαση για το αν ο ναός θα μετατραπεί σε τέμενος θα ανακοινωθεί επίσημα, δηλαδή θα καθαρογραφεί, σε χρονικό διάστημα 15 ημερών

Τα επικρατέστερα σενάρια – Οι επιλογές Ερντογάν

Όλοι οι διεθνείς αναλυτές συμφωνούν στο ότι ο τούρκος πρόεδρος άνοιξε το θέμα της Αγίας Σοφίας για να αντιμετωπίσει την πτώση της δημοτικότητάς του, να αποπροσανατολίσει τον κόσμο από τα προβλήματα του και να ξανακερδίσει τη δεξιά και εθνικιστική βάση της ισχύος του σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑΝΤ1.

Τα σενάρια που κυκλοφορούν στον τουρκικό Τύπο είναι τα εξής:

Σενάριο 1ο

  • Άμεση μετατροπή σε τέμενος
  • Παράλληλο άνοιγμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης αν οι αντιδράσεις είναι έντονες

Σενάριο 2ο:

  • Προσευχή στις 15 ιουλίου χωρίς να αλλάξει το στάτους
  • Χρησιμοποιεί το χαρτί της μετατροπής σε τζαμί όποτε τον βολεύει στον διεθνή στίβο

Σενάριο 3ο:

Προαναγγέλει τη μετατροπή σε τζαμί και δεν προχωρεί άμεσα

Αλκιβιάδης Στεφανής: Αναμενόμενη η απόφαση του ανώτατου τουρκικού δικαστηρίου

Αναμενόμενη χαρακτήρισε χθες την απόφαση του ανώτατου τουρκικού δικαστηρίου για την Αγιά Σοφιά ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Αλκιβιάδης Στεφανής, μιλώντας στους Αταίριαστους στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Εξήγησε ότι με την απόφαση αυτή το δικαστήριο βγαίνει έξω από το πολιτικό «μπρα ντε φερ» για την οικουμενικότητα ή μη του χώρου της Αγιάς Σοφιάς και παραπέμπει στην κυβέρνηση να αποφασίσει εκείνη πολιτικά τι θέλει να κάνει.

«Και αν λάβουμε υπόψη τις αντιδράσεις τις οποίες γέννησε η σκέψη αυτή του κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, νομίζω ότι η απόφαση αυτή είναι και προς το συμφέρον του κ. Ερντογάν. Του δίνει χρόνο και τη δυνατότητα να διαπραγματευτεί αυτά τα οποία θέλει», τόνισε ο κ. Στεφανής.

Επανέλαβε επίσης ότι πρέπει να γίνει σε όλους αντιληπτό ότι το ζήτημα της Αγιάς Σοφιάς δεν είναι θέμα ελληνοτουρκικό αλλά παγκόσμιο και προειδοποίησε ότι χρειάζεται προσοχή καθώς μπορεί να φέρει στην επιφάνεια θρησκευτικές αντιπαλότητες.

«Θέλει πάρα πολύ προσοχή γιατί όποια απόφαση και να πάρεις, πιθανόν είναι να ακουμπήσει στο συναίσθημα ανθρώπων και να ξαναφέρει στην επιφάνεια θρησκευτικές αντιπαλότητες. Κάτι που στην εποχή μας δεν είναι δυνατό να υπάρχει και δεν το θέλει κανένας», τόνισε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ