Τα επόμενα βήματα μετά την παραίτηση της πρωθυπουργού

0
15

Η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Σουηδίας, Μαγκνταλένα Άντερσον, παραιτήθηκε λίγες ώρες μετά τον διορισμό της, εντείνοντας την πολιτική αβεβαιότητα.

Η Άντερσον είπε την Τετάρτη ότι αναγκάστηκε να παραιτηθεί αφού το νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό της απέτυχε να περάσει από το Κοινοβούλιο και το Κόμμα των Πρασίνων παραιτήθηκε από τη δικομματική κυβέρνηση συνασπισμού. Είχε ανακοινωθεί ως αρχηγός νωρίτερα μέσα στην ημέρα, με χειροκροτήματα από ορισμένα τμήματα του κοινοβουλίου.

Αντίθετα, οι βουλευτές στο Riksdag ψήφισαν υπέρ ενός προϋπολογισμού που κατέθεσε η αντιπολίτευση που περιλαμβάνει το αντιμεταναστευτικό δεξιό κόμμα των Σουηδών Δημοκρατών.

Η Άντερσον είπε στους δημοσιογράφους ότι ήλπιζε να διοριστεί εκ νέου πρωθυπουργός ως επικεφαλής μιας μονοκομματικής κυβέρνησης. «Ζήτησα από τον ομιλητή να απαλλαγώ από τα καθήκοντά μου ως πρωθυπουργός», είπε ο Άντερσον σε συνέντευξη Τύπου. «Είμαι έτοιμη να γίνω πρωθυπουργός σε μια μονοκομματική, σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση».

Το Κόμμα των Πρασίνων και το Σοσιαλιστικό Αριστερό Κόμμα δήλωσαν αμφότερα ότι είναι έτοιμα να υποστηρίξουν τον επαναδιορισμό της Άντερσον, η οποία στο παρελθόν διετέλεσε υπουργός Οικονομικών για επτά χρόνια υπό τον προκάτοχό της Στέφαν Λόφβεν.

Το Σουηδικό Κεντρώο Κόμμ, εν τω μεταξύ, δήλωσε ότι θα απέχει, γεγονός που ουσιαστικά ανοίγει το δρόμο στην Άντερσον για να πάρει ξανά την κορυφαία θέση.

Τα κόμματα δεν μπόρεσαν να εγκρίνουν ένα νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό σε ένα κατακερματισμένο πολιτικό τοπίο, αλλά φαίνεται ότι είναι ενωμένα με στόχο να αποτρέψουν τους Σουηδούς Δημοκρατικούς να έχουν ρόλο στην κυβέρνηση.

«Η Μαγκνταλένα Άντερσον τηρεί τον λόγο της να τηρήσει τη συμφωνία που έχουμε συνάψει και το Κεντρώο Κόμμα θα την απελευθερώσει ως πρωθυπουργό», δήλωσε την Τετάρτη μέσω Twitter η Άνι Λουφ, ηγέτης του Κεντρώου Κόμματος της χώρας.

«Τώρα διασφαλίζουμε, για άλλη μια φορά, ότι η Σουηδία μπορεί να έχει μια κυβέρνηση που δεν εξαρτάται από τους Σουηδούς Δημοκράτες», πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος της Βουλής Αντρέας Νόλεν αναμένεται να ανακοινώσει τα επόμενα βήματα για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης την Πέμπτη.

Ο διορισμός της Άντερσον στην κεφαλή μιας κυβέρνησης συνασπισμού μειοψηφίας ήρθε μετά από μια συμφωνία της τελευταίας στιγμής με το αντιπολιτευόμενο Αριστερό Κόμμα. Σύμφωνα με το Σύνταγμα της Σουηδίας, οι πρωθυπουργοί μπορούν να κυβερνήσουν εάν έχουν την υποστήριξη μιας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας – που σημαίνει τουλάχιστον 175 νομοθέτες (το Riksdag έχει 349 βουλευτές).

Η 54χρονη εξασφάλισε τον ρόλο της ως πρωθυπουργός αφού 117 βουλευτές υποστήριξαν την υποψηφιότητά της, με άλλες 59 αποχές.

Συνολικά 179 μέλη του κοινοβουλίου την είχαν καταψηφίσει, πράγμα που σημαίνει ότι η Άντερσον έγινε η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της χώρας με μία μόνο ψήφο.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από CNBC