Τα μνημεία της Συνομοσπονδίας ανήκουν στα μουσεία, όχι στις πλατείες – ΚΟΣΜΟΣ

Ο Τζο Μπάιντεν, ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για την προεδρία των ΗΠΑ στις εκλογές του Νοεμβρίου, δήλωσε σήμερα ότι τα μνημεία της Συνομοσπονδίας ανήκουν στα μουσεία και όχι στις πλατείες, αλλά είναι προτιμότερο να τα απομακρύνουν ειρηνικά από τους δημόσιους χώρους.

«Μην εκπλαγείτε αν κάποιος γκρεμίσει το άγαλμα του Τζέφερσον Ντέιβις», είπε αναφερόμενος στον πρόεδρο του βραχύβιου κράτους των Συνομόσπονδων Πολιτειών της Αμερικής τον 19ο αιώνα, δηλαδή των Πολιτειών που τάσσονταν υπέρ της δουλείας και αποσχίστηκαν για να σχηματίσουν ανεξάρτητο κράτος κατά τη διάρκεια του αμερικανικού Εμφυλίου. «Θα ήταν προτιμότερο να μην το κάνουν… Είναι πάντα καλύτερο να γίνεται ειρηνικά», πρόσθεσε ο πρώην αντιπρόεδρος.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους από το σπίτι του στο Ντέλαγουερ, ο Μπάιντεν είπε ότι οι εκλεγμένοι αξιωματούχοι στις περιοχές όπου υπάρχουν τέτοια αγάλματα έχουν την «ευθύνη» να τα μεταφέρουν σε πιο κατάλληλα μέρη, όπως σε μουσεία, όπου οι πολίτες θα μάθουν την ιστορία τους.

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει κατακεραυνώσει τις προσπάθειες διαδηλωτών να γκρεμίσουν μνημεία ιστορικών προσώπων που τα θεωρούν ρατσιστικά. Ο Μπάιντεν από την πλευρά του κατηγορεί τον Τραμπ ότι υποθάλπει τις ρατσιστικές εντάσεις μετά τις διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα με αφορμή τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ, του άοπλου Αφροαμερικανού που πέθανε στη Μινεάπολη τον Μάιο, όταν ένας λευκός αστυνομικός γονάτισε στον λαιμό του για να τον συλλάβει.

Την Κυριακή, οι βουλευτές του Μισισίπι ψήφισαν να αφαιρεθεί ένα έμβλημα της Συνομοσπονδίας από τη σημαία της Πολιτείας, μια ενέργεια που χαιρέτισε ο Μπάιντεν.

«Καταλαβαίνω τον θυμό και το άγχος των ανθρώπων (…) για τον συστημικό ρατσισμό», πρόσθεσε.

Ο Τραμπ δηλώνει ότι τα μνημεία αντιπροσωπεύουν την ιστορία της χώρας και ότι η καταστροφή ορισμένων αγαλμάτων μπορεί να οδηγήσει σε έναν επικίνδυνο κατήφορο. Την περασμένη εβδομάδα, μέσω του Twitter, προειδοποίησε ότι όσοι καταστρέφουν αγάλματα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης θα οδηγηθούν στη φυλακή.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ