Τελευταία ομιλία της Μέρκελ στη γερμανική βουλή

Όταν η Άγκελα Μέρκελ ανεβαίνει στο βήμα της γερμανικής βουλής για να παρουσιάσει τις γερμανικές θέσεις ενόψει της Συνόδου Κορυφής τίποτα δεν δείχνει ότι πρόκειται για την τελευταία της κυβερνητική ανακοίνωση. Εκτός ίσως από τη συντομότερη διάρκεια και τη πυκνότητα της ομιλίας.

64 ομιλίες πραγματοποίησε η Άγκελα Μέρκελ κατά τη διάρκεια των 16 ετών στη καγκελαρία. Μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου εγκαταλείπει την πολιτική σκηνή. Υπάρχει μια μικρή περίπτωση η καγκελάριος να παραμείνει στο αξίωμά της υπηρεσιακά μέχρι να σχηματιστεί νέος κυβερνητικός συνασπισμός.

Θεωρείται ωστόσο απίθανο να προβεί σε κυβερνητικές ανακοινώσεις εφ΄ όλης της ύλης όπως έπραξε τη Πέμπτη για θέματα όπως η πανδημία, το προσφυγικό και οι λεγόμενες υβριδικές απειλές.

Νηφάλια, χωρίς συναισθηματισμούς, όπως πάντα

Στην τελευταία της ομιλία προειδοποίησε για τον εφησυχασμό στη μάχη κατά της πανδημίας, αναφερόμενη στην ταχύτατη διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα. Εκτός αυτού αναφέρθηκε στην ανάγκη ευρωπαϊκής απάντησης στις υβριδικές απειλές από τη Ρωσία, την Κίνα και την Τουρκία. Εστιάζοντας στη Ρωσία, τόνισε: «Τα γεγονότα των τελευταίων μηνών έδειξαν, όχι μόνο στη Γερμανία, ότι στην πληθώρα ρωσικών επιθέσεων δεν αρκούν σποραδικές απαντήσεις χωρίς συντονισμό. Θα πρέπει να υπάρξει κοινή απάντηση στις υβριδικές επιθέσεις της Μόσχας».

Ο πρώτος πολιτικός, ο οποίος αναφέρθηκε χθες στον άτυπο κοινοβουλευτικό αποχαιρετισμό της καγκελαρίου ήταν ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς, ο οποίος αξιοποίησε την ομιλία του για να ευχαριστήσει την Άνγκελα Μέρκελ: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω την καγκελάριο για τη συνεργασία στην ευρωπαϊκή πολιτική τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Πετύχαμε πολλά για την Ευρώπη. Δεν ήταν αυτονόητο. Νομίζω ότι η πρόοδος αυτή είναι θετική, τόσο για τη Γερμανία, όσο και την Ευρώπη».