Τζουλιάνι: Όρια και περιορισμούς αν ο Τραμπ μιλήσει στον Μάλερ

Ο δικηγόρος του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, Ρούντι Τζουλιάνι, δήλωσε την Πέμπτη ότι αν ο εντολέας του συμφωνήσει να μιλήσει στον ειδικό εισαγγελέα Ρόμπερτ Μάλερ, η συνέντευξη που θα πρέπει να είναι μικρή σε διάρκεια με επίκεντρο την φερόμενη απόπειρα της Ρωσίας να επηρεάσει την έκβαση των προεδρικών εκλογών που διεξήχθησαν στις ΗΠΑ το 2016.
Όταν του ζητήθηκε να πει ποια ερωτήματα θεωρεί πως θα ήταν προσήκον να θέσει ο Μάλερ στον Τραμπ, ο Τζουλιάνι ανέφερε δύο: «Είχε κλειστεί κάποια συμφωνία με τους Ρώσους;» και «υπήρξε οποιαδήποτε συνάντηση του Τραμπ με Ρώσους;». Κατά τον ίδιο, θα μπορούσαν επίσης να τεθούν ερωτήματα γύρω από την καθαίρεση του τότε διευθυντή του FBI Τζέιμς Κόμι πέρυσι από τον Τραμπ και το εάν αποτελούσε παρακώλυση της δικαιοσύνης.
Τα δύο στρατόπεδα διαπραγματεύονται το ενδεχόμενο κατάθεσης του Τραμπ ενώπιον του Μάλερ εδώ και μήνες.
Ο Τζουλιάνι, ο οποίος εντάχθηκε στην ομάδα των δικηγόρων του προέδρου τον Απρίλιο, ανέφερε πως προσπαθεί να καταλήξει σε κάποιο συμπέρασμα όσον αφορά το εάν είναι καλή ιδέα ο μεγιστάνας να συμφωνήσει να μιλήσει στον Μάλερ. Προσπαθούν ο ειδικός εισαγγελέας και η ομάδα του «να παγιδεύσουν τον πρόεδρο;» διερωτήθηκε. Πρόσθεσε ότι η ομάδα των δικηγόρων του Τραμπ θα έχει καταλήξει σε μια απόφαση μέσα σε δύο ως το αργότερο τρεις εβδομάδες. «Θέλουμε να τελειώνουμε με αυτό», διαβεβαίωσε.
Ο πρόεδρος Τραμπ και οι δικηγόροι του εκτιμούν ότι από στρατηγική άποψη, η μάχη τους κατά του ειδικού ανακριτή Ρόμπερτ Μάλερ, είναι περισσότερο πολιτική και λιγότερο νομική, όπως σχολιάζει το “Politico.”
Σύμφωνα με την εκτίμηση που κυριαρχεί μεταξύ των νομικών συμβούλων του Τραμπ, ο Μάλερ θ’ ακολουθήσει την πρακτική του υπουργείου Δικαιοσύνης, σύμφωνα με την οποία, δεν μπορεί να ασκηθεί ποινική δίωξη κατά ενός εν ενεργεία προέδρου των ΗΠΑ. Υπό την λογική αυτή, ο μοναδικός ρεαλιστικός κίνδυνος με τον οποίο βρίσκεται αντιμέτωπος ο πρόεδρος Τραμπ, είναι η πολιτική επιβίωσή του, στην περίπτωση που αμφισβητηθεί η ικανότητά του ν’ ασκεί επαρκώς τις προεδρικές του εξουσίες.
Υπό την ίδια λογική το σχέδιο του Τραμπ προβλέπει την δρομολόγηση ουσιαστικών προκλήσεων για τον Μάλερ, στο πεδίο που ο Αμερικανός πρόεδρος γνωρίζει καλά, όχι στο δικαστήριο, αλλά στα ΜΜΕ. Ο κεντρικός στόχος αυτής της δημόσιας καμπάνιας, είναι η υποβάθμιση της αξιοπιστίας του Μάλερ, κυρίως μεταξύ των Ρεπουμπλικάνων ψηφοφόρων, αλλά και των μελών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στο Κογκρέσο.
Πάντως, ο κεντρικός πολιτικός στόχος των Ρεπουμπλικάνων στις εκλογές, είναι να διατηρήσουν τον κοινοβουλευτικό έλεγχο της Γερουσίας, ενώ οι Δημοκρατικοί φέρονται να καταγράφουν θετική πολιτική δυναμική. Έτσι, ο πρόεδρος Τραμπ σπεύδει να εκμεταλλευτεί πολιτικά την εμπειρία που διαθέτει στον “χειρισμό” των ΜΜΕ, προκειμένου να κερδίσει τις εντυπώσεις απέναντι στον Μάλερ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Politicowww.ert.gr

2018-05-04 08:46:47

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ