Την ακτοπλοϊκή σύνδεση της Θεσσαλονίκης με Κυκλάδες και Κρήτη εξήγγειλε ο Ν. Σαντορινιός

Την δρομολόγηση για τρεις μήνες, πλοίου που θα συνδέει δυο φορές την εβδομάδα, την Θεσσαλονίκη, τη Σκιάθο, τη Σύρο και άλλα νησιά των Κυκλάδων με το Ηράκλειο, εξήγγειλε μιλώντας το βράδυ της Τρίτης, στο 15ο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση στη Σύρο, ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός. Το δρομολόγιο θα επιδοτείται από τις άγονες γραμμές.
Η γραμμή αυτή μπορεί να δημιουργήσει νέες αγορές για τα νησιά των Κυκλάδων, τόνισε ο κ. Σαντορινιός και πρόσθεσε ότι εκτός από αυτό το δρομολόγιο, «μετά από προσπάθειες της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ναυτιλίας κάθε Παρασκευή και Κυριακή, θα δρομολογηθεί ταχύπλοο από τον Πειραιά, και δυο φορές την εβδομάδα το ταχύπλοο που έρχεται από το Ηράκλειο και ανεβαίνει προς τα νησιά των Κυκλάδων, θα καταλήγει στη Σύρο και από εκεί θα πηγαίνει στην Σαντορίνη. Με τους τρόπους αυτούς καλύπτεται σε ένα μεγάλο βαθμό το πρόβλημα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης της Σύρου».
Αναφερόμενος στο «μεταφορικό ισοδύναμο», είπε ότι έρχεται να απαντήσει σε μια πραγματική ανάγκη και ένα αίτημα όλων των νησιωτών τα τελευταία σαράντα χρόνια. «Η κυβέρνηση παίρνει την πρωτοβουλία να χρηματοδοτήσει τις ανάγκες των νησιωτών με 60 εκατ. ευρώ για το πρώτο και για το δεύτερο εξάμηνο του 2018, και τουλάχιστον 150 εκατ. από δω και πέρα για κάθε χρόνο. Το μέτρο αφορά τους νησιώτες και τα εμπορεύματα. Πιστεύουμε ότι μετά την πιλοτική εφαρμογή, θα μπορέσουμε να το εφαρμόσουμε και για τα καύσιμα. Αν η τιμή του λίτρου είναι κάποια στιγμή στην Κίμωλο, ίδια με αυτή που είναι σήμερα στην Καστοριά, θα έχουμε κερδίσει κάτι», υπογράμμισε ο υφυπουργός Ναυτιλίας.
Σχετικά με τα έργα υποδομής που υλοποιούνται αυτή την περίοδο στις Κυκλάδες, ο υφυπουργός στάθηκε ιδιαίτερα στα έργα αφαλάτωσης που πραγματοποιούνται στα νησιά, ώστε να αντιμετωπισθούν οι ελλείψεις νερού, ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες.
Ανέφερε επίσης ότι με συνέργεια του Υπουργείου Ναυτιλίας με το Υπουργείο Περιβάλλοντος, απλοποιήθηκαν με θεσμική παρέμβαση οι διαδικασίες αδειοδότησης για την εκτέλεση μικρών έργων.
Ο κ. Σαντορινιός είπε επίσης, πως με τη συμβολή του υπουργού Οικονομίας Αλέξη Χαρίτση, υπερδιπλασιάστηκε ο προϋπολογισμός των ειδικών αναπτυξιακών προγραμμάτων Βορείου και Νοτίου Αιγαίου και εντάχθηκε σε αυτά η υλοποίηση όλων των νέων έργων. Η χρηματοδότηση γίνεται από εθνικούς πόρους και αφορά την υλοποίηση έργων ύδρευσης και αποχέτευσης, πολιτισμού, οδοποιίας, υποδομών εκπαίδευσης, ενίσχυσης επιχειρηματικότητας, λιμενικών υποδομών, υποδομές υγείας, αφαλάτωσης, τουρισμού και ενίσχυσης επιχειρηματικότητας.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο θέμα του λιμένα της Σαντορίνης, το έργο της αποκατάστασης του οποίου εντάχθηκε από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων με προτεινόμενο προϋπολογισμό 8.400.000 ευρώ. Ο κ. Σαντορινιός υπογράμμισε ότι θα πρέπει να αναζητηθούν ευθύνες για το γεγονός, ότι ενώ πρόκειται για έργο που είχε παραδοθεί το 2012, ως το 2015 εμφάνισε μεγάλα προβλήματα και, όπως είπε, αχρηστεύτηκε.www.ert.gr

2018-06-05 22:30:05

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ