Τη Δευτέρα τα εγκαίνια της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ – Ανησυχία για ένταση

Τη Δευτέρα 14 Μαΐου πραγματοποιούνται τα εγκαίνια της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ, πέντε μήνες μετά την αναγνώριση της πόλης από τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ, κίνηση που εξόργισε τους Παλαιστινίους ως εξόφθαλμα φιλοϊσραηλινή.
Την Τρίτη έχουν προγραμματιστεί μεγάλες διαδηλώσεις, καθώς οι Παλαιστίνιοι θα γιορτάσουν την επέτειο της «Νάκμπα» («καταστροφή» στα αραβικά) η οποία σηματοδοτεί τον μαζικό εκτοπισμό τους κατά τη διάρκεια του πολέμου που περιέβαλλε τη δημιουργία του κράτους του Ισραήλ το 1948.
Σήμερα Παρασκευή, χιλιάδες Παλαιστίνιοι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν μερικές εκατοντάδες μέτρα από τα σύνορα και από εκεί, μικρότερες ομάδες έφτασαν κοντά στο πλέγμα ασφαλείας.
Ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε από πυρά Ισραηλινών στρατιωτών και 150 σχεδόν τραυματίστηκαν, όπως ανακοίνωσε το τοπικό υπουργείο Υγείας.
Το αυστριακό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε σήμερα Παρασκευή ανακοίνωση στην οποία προειδοποιεί τους Αυστριακούς πολίτες που ταξιδεύουν στο Ισραήλ για αυξημένο κίνδυνο συγκρούσεων στη χώρα.
Ειδικότερα στην Ιερουσαλήμ δεν θα μπορούσαν να αποκλειστούν βίαια επεισόδια, αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του αυστριακού υπουργείου Εξωτερικών, ενόψει του ανοίγματος της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ, την ερχόμενη Δευτέρα, με την ευκαιρία της 70ής επετείου από την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, «συνιστάται επειγόντως» πριν από τον προγραμματισμό ενός ταξιδιού στο Ισραήλ να λαμβάνονται υπόψη αυτά τα στοιχεία, και ανάλογα με την κατάσταση να αποφεύγονται συγκεκριμένα σημεία.
Επιπλέον, θα πρέπει οι ταξιδιώτες να παρακολουθούν τις ειδήσεις, καθώς στις περιοχές των συνόρων Ισραήλ-Λιβάνου και Ισραήλ-Συρίας έχουν αυξηθεί οι εντάσεις και υπήρξαν πολλά επεισόδια, αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ θα μιλήσει στην τελετή εγκαινίων της αμερικανικής πρεσβείας, μέσω βίντεο.
Πηγή: Ρόιτερς, Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕwww.ert.gr

2018-05-11 20:32:35

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ