Τη συνέχιση της συνεργασίας CDU-CSU θέλει η Μέρκελ

Ανοιχτό το ενδεχόμενο η διαμάχη Χριστιανοδημοκρατών (CDU) – Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) για τη μεταναστευτική πολιτική να μην διευθετηθεί σήμερα Κυριακή, αφήνει η Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ ενόψει των διαβουλεύσεων των κομμάτων. Η ίδια πάντως εκφράζει την ικανοποίησή της για το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής, το οποίο περιγράφει ως «ισοδύναμο» με τα σχέδια του υπουργού Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ και προειδοποιεί ότι «το μεταναστευτικό μπορεί πράγματι να διχάσει την Ευρώπη».
«Θα κάνω το παν ώστε τόσο στην CDU όσο και στην CSU να υπάρξουν αποτελέσματα, με τα οποία θα μπορούμε να εξασκήσουμε την ευθύνη για τη χώρα μας», δηλώνει η Άγκελα Μέρκελ κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης «θερινής συνέντευξής» της, η οποία θα προβληθεί απόψε από το δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης (ZDF).
Σημειώνεται ότι σήμερα συνεδριάζουν τόσο η ηγετική ομάδα του CSU, στο Μόναχο, προκειμένου να αξιολογήσει τα αποτελέσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όσο και το προεδρείο του CDU στο Βερολίνο, για να σχεδιάσει τις επόμενες κινήσεις.

Σήμερα οι κρίσιμες συνεδριάσεις CDU – CSU για τον κυβερνητικό συνασπισμό

Σε αποσπάσματα της συνέντευξης τα οποία έχουν ήδη δοθεί στη δημοσιότητα, η καγκελάριος εμφανίζεται «λίγο πολύ ικανοποιημένη» με το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής και τονίζει ότι δική της επιθυμία είναι το κόμμα της να συνεχίσει την κοινή του πορεία με τους Χριστιανοκοινωνιστές, αλλά εξακολουθεί να ισχύει και η αρχή, «όχι μονομερώς, όχι χωρίς συνεννόηση και όχι εις βάρος τρίτων». Στο σύνολο, αυτά που κατάφερε στις Βρυξέλλες και στις διμερείς διαπραγματεύσεις είναι ισοδύναμα με τα σχέδια της CSU, υποστηρίζει.
«Έχουμε αρκετά καλά αποτελέσματα να επιδείξουμε. Αυτό είναι και ένα επίτευγμα της CSU, η οποία σίγουρα με ώθησε κάπως», δηλώνει και προειδοποιεί ότι το μεταναστευτικό μπορεί πράγματι να διχάσει την Ευρώπη, «για αυτό θέλω να δώσω τον αγώνα μου. Πριν από 14 μέρες δεν μου ήταν σαφές αν θα μπορούσα να καταφέρω όσα κατάφερα».
Στην ίδια συνέντευξη, η καγκελάριος αναφέρει ακόμη ότι έχει την ίδια επιθυμία, να μειώσει τη μετανάστευση προς την Ευρώπη και τη Γερμανία. «Η διαμάχη αφορά μόνο τον δρόμο προς τα εκεί», διευκρινίζει, ενώ σε ό,τι αφορά τον δικό της ρόλο στην συμφωνία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, λέει χαρακτηριστικά: «Χαίρομαι που πολλοί συνεργάστηκαν για αυτόν τον συμβιβασμό, αλλά δεν καθόμουν κι εγώ σιωπηλή σε μια γωνιά, αυτό μπορείτε να το θεωρείτε δεδομένο».
Ερωτώμενη σχετικά με τις δηλώσεις από την πλευρά της ουγγρικής και της τσεχικής κυβέρνησης, λέει ότι «λυπάμαι εάν υπήρξαν παρεξηγήσεις» και τονίζει: «Δεν κλείσαμε απολύτως τίποτα. Πρόκειται για συνομιλίες οι οποίες μπορεί να ξεκινήσουν». «Είμαστε όλοι υπέρ της προστασίας των εξωτερικών συνόρων», συνεχίζει η Γερμανίδα καγκελάριος. «Αυτό είναι σωστό και σημαντικό, αλλά δεν σηκώνουμε τις γέφυρες», τονίζει και επαναλαμβάνει ότι κατανοεί την επιθυμία των Χριστιανοκοινωνιστών για περισσότερη τάξη στα σύνορα, αλλά θεωρεί ότι με την συμφωνία στην Ε.Ε. ικανοποίησε την επιθυμία τους. Μια συμφωνία με την Ιταλία δεν ήταν ως τώρα δυνατή, πρόσθεσε, για να προειδοποιήσει ότι «το σύστημα Σένγκεν στο σύνολό του βρίσκεται σε κίνδυνο, αν δεν δράσουμε σε συνεννόηση».
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν έχει την στήριξη της Κοινοβουλευτικής της Ομάδας και αν φοβάται μια ενδεχόμενη ψηφοφορία, δηλώνει ότι θα αναδείξει τα αποτελέσματά της και θα αναφέρει πώς έχει η κατάσταση. «Κάθε βουλευτής πρέπει να σχηματίσει τη δική του άποψη. Πηγαίνω σε αυτά τα πράγματα παρά πολύ σοβαρή, αλλά έχω και πειστεί από τα πράγματα που καταφέραμε», συμπληρώνει, αλλά δεν απαντά ευθέως όταν ερωτάται εάν θα έθετε η ίδια ζήτημα εμπιστοσύνης. «Τώρα βρισκόμαστε στις διαβουλεύσεις και μετά βλέπουμε», περιορίζεται να δηλώσει.
Ερωτώμενη εάν οι κατηγορίες από την πλευρά των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών την πλήγωσαν, η Άγκελα Μέρκελ απαντά ότι το θέμα είναι η ουσία και δηλώνει ότι «στην πολιτική μερικές φορές τα πράγματα είναι πολύ σκληρά δύσκολα και πρέπει κανείς αυτό να το αντέχει».
Ζεεχόφερ: «Ατελέσφορη» η συνάντηση με Μέρκελ
Δυσαρεστημένος από τα αποτελέσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το μεταναστευτικό, τα οποία δεν θεωρεί ισοδύναμα με συνοριακούς ελέγχους και επαναπροωθήσεις, φέρεται να είναι ο επικεφαλής των Χριστιανοκοινωνιστών και υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Bild.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο κ. Ζεεχόφερ δήλωσε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της CSU ότι η χθεσινοβραδινή συνάντηση με την Καγκελάριο δεν είχε αποτέλεσμα, ενώ τόνισε ότι δεν θεωρεί το προϊόν της διαπραγμάτευσης της Άγκελα Μέρκελ με τους ευρωπαίους εταίρους ισοδύναμο με τις δικές του προτάσεις για συνοριακούς ελέγχους και επαναπροωθήσεις.
Ο κ. Ζεεχόφερ περιέγραψε το σχέδιο της καγκελαρίου ως «ανεπαρκές» και υποστήριξε ότι οι προτάσεις της δεν αποτελούν λύση, ενώ «οδηγούν σε περισσότερη και όχι λιγότερη μετανάστευση». Για τον ίδιο, η μόνη λύση μπορεί να είναι οι απευθείας επαναπροωθήσεις μεταναστών στα γερμανικά σύνορα. «Μπορώ να συζητήσω μαζί της (ενν. την κυρία Μέρκελ) τα πάντα, αλλά όχι και ότι έχουμε ισοδύναμες λύσεις». Φέρεται μάλιστα να δήλωσε ότι τις απόψεις του συμμερίζονται και πολλά στελέχη των Χριστιανοδημοκρατών τα οποία εργάζονται στο υπουργείο Εσωτερικών.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕwww.ert.gr

2018-07-01 14:10:21

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ