Τις κατηγορίες εναντίον του Τζούλιαν Ασάνζ ενισχύει η Ουάσινγκτον – ΚΟΣΜΟΣ

Τις κατηγορίες του εναντίον του Τζούλιαν Ασάνζ ενίσχυσε το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης την Τετάρτη (24/6), παρουσιάζοντας νέα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία ο 48χρονος Αυστραλός φέρεται ότι στρατολόγησε χάκερ και συνωμότησε για να προχωρήσει σε πειρατείες υπολογιστών, κυρίως αυτών μιας χώρας του ΝΑΤΟ.

Αυτές οι νέες κατηγορίες έρχονται να στηρίξουν αυτές που έχουν ήδη διατυπωθεί, και δεν προστίθενται στις 18 ποινικές κατηγορίες που ήδη θα πρέπει να αντιμετωπίσει στις ΗΠΑ ο ιδρυτής του WikiLeaks, διευκρινίζει το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.

Σύμφωνα μ’ αυτές τις νέες κατηγορίες, ο Τζούλιαν Ασάνζ φέρεται ότι συνωμότησε με μέλη των οργανώσεων χάκερ LulzSec και Anonymous. Φέρεται επίσης ότι απέκτησε «μη εγκεκριμένη πρόσβαση στο σύστημα πληροφορικής της κυβέρνησης μιας χώρας του ΝΑΤΟ», σύμφωνα με το υπουργείο.

Η βρετανική δικαιοσύνη, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων πρόκειται να επαναλάβει στις 7 Σεπτεμβρίου την εξέταση του αιτήματος για την έκδοση του Ασάνζ στις ΗΠΑ, η οποία είχε αναβληθεί εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού.

Ο Τζούλιαν Ασάνζ διώκεται στις Ηνωμένες Πολιτείες επειδή από το 2010 δημοσιοποίησε περισσότερα από 700.000 διαβαθμισμένα έγγραφα σχετικά με τις αμερικανικές στρατιωτικές και διπλωματικές δραστηριότητες, κυρίως στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Οι ΗΠΑ κατηγορούν τον 48χρονο Αυστραλό ότι έθεσε σε κίνδυνο πηγές των αμερικανικών υπηρεσιών. Από την πλευρά τους, οι δικηγόροι του Ασάνζ καταγγέλλουν μια πολιτική διαδικασία βασισμένη σε «ψέματα».

Ο WikiLeaks υπογράμμισε χθες, Τετάρτη, στο Twitter πως αυτές οι νέες κατηγορίες αποτελούν «μια νέα άθλια προσπάθεια του υπουργείου Δικαιοσύνης να εξαπατήσει το κοινό».

Ο Ασάνζ είναι αυτή τη στιγμή φυλακισμένος στη λονδρέζικη φυλακή υψηλής ασφαλείας του Μπέλμαρς. Συνελήφθη στον Απρίλιο του 2019, αφού πέρασε επτά χρόνια κλεισμένος στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, όπου είχε καταφύγει φοβούμενος μια έκδοσή του στις ΗΠΑ και παραβιάζοντας τους όρους της απελευθέρωσής του με εγγύηση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ