Τι επιδιώκουν ΗΠΑ και Β. Κορέα από την ιστορική συνάντηση Τραμπ-Κιμ

Τα βλέμματα του πλανήτη είναι στραμμένα στη Σιγκαπούρη και το νησί Σεντόσα για την πολυθρύλητη συνάντηση κορυφής Τραμπ-Κιμ. Ποιες είναι οι επιδιώξεις των δύο πλευρών και οι εκατέρωθεν εγγυήσεις που αναζητούνται;
Σύμφωνα με το πρόγραμμα που έγινε γνωστό από το Λευκό Οίκο, όλα θα ξεκινήσουν στις 09:00 (04:00 ώρα Ελλάδος) με μια δίωρη περίπου συνάντηση των δύο ηγετών οι οποίοι θα είναι μόνοι τους με τους διερμηνείς, αν χρειαστούν. Με την ολοκλήρωση της συνάντησης, θα προσέλθουν στο δωμάτιο και οι αντιπροσωπείες των δύο χωρών, ο υπουργός Εξωτερικών που συνοδεύει τον κ. Τραμπ, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας και άλλοι Αμερικανοί αξιωματούχοι. Ο κ. Κιμ συνοδεύεται από τον στρατηγό Τσολ και από την αδερφή του, μια προσωπικότητα κομβικής σημασίας σε αυτήν τη διαπραγμάτευση, η οποία ξεκίνησε ουσιαστικά από τη διεξαγωγή των χειμερινών Ολυμπιακών αγώνων στη Νότια Κορέα.
Ο κ. Κιμ έρχεται στη Σιγκαπούρη έχοντας ως στόχο την αποδοχή από την διεθνή κοινότητα. Το βράδυ της Δευτέρας μάλιστα, έκανε μια νυκτερινή έξοδο στην πόλη, κάτι πρωτόγνωρο για τον ίδιο, δεδομένου ότι το συγκεκριμένο ταξίδι είναι το μακρύτερο που έχει κάνει αφότου πήρε τα ηνία της χώρας στα τέλη του 2011 (από τον Μάρτιο του 2018 έχει ταξιδέψει δύο φορές στην Κίνα για να συναντηθεί με τον Σι Τζινπίνγκ). Αυτό που επιδιώκει ο κ. Κιμ είναι να πάρει εγγυήσεις ασφάλειας από τις ΗΠΑ, όσον αφορά τον ίδιο και το καθεστώς του, ότι δεν θα προκύψουν απρόοπτα παρόμοια με αυτά που συνέβησαν στο καθεστώς Καντάφι στη Λιβύη μετά την παράδοση των πυρηνικών όπλων και την ίδια στιγμή να αποδεχθεί η διεθνής κοινότητα να ανοίξει τις πόρτες της στη Βόρεια Κορέα, να υπάρξει ένα κύμα επενδύσεων στη χώρα.

Οι ΗΠΑ, όπως προκύπτει και από τη σημαντική συνέντευξη Τύπου που έδωσε στη Σιγκαπούρη ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, αλλά και απ’όσα έχει πει τα τελευταία 24ωρα ο Αμερικανός πρόεδρος, πηγαίνουν στη συνάντηση με ξεκάθαρη ατζέντα. Θέλουν πλήρη αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας, η οποία να μπορεί να εξακριβωθεί και να μην είναι αναστρέψιμη. Σε αυτήν την περίπτωση, σύμφωνα με τον κ. Πομπέο, οι ΗΠΑ είναι διατεθειμένες να δώσουν τις εγγυήσεις που επιδιώκει ο κ. Κιμ και να σηματοδοτήσουν το άνοιγμα της διεθνούς κοινότητας στη Βόρεια Κορέα, χωρίς απαραίτητα οι επενδύσεις να γίνουν απευθείας από τις ΗΠΑ, αλλά από άλλες χώρες.

O κ. Κιμ θα αναχωρήσει από τη Σιγκαπούρη στις 14:00 (09:00 ώρα Ελλάδος), ενώ όπως ανακοινώθηκε από τον Λευκό Οίκο ο κ. Τραμπ θα αναχωρήσει νωρίς το βράδυ της Τρίτης, αντί το πρωί της Τετάρτης όπως είχε προγραμματιστεί αρχικά.

Πηγή: ΕΡΤ1
Αποστολή στη Σιγκαπούρη: Δημήτρης Απόκηςwww.ert.gr

2018-06-11 21:30:06

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ