Τι προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο πλαίσιο 2019-2022 (video)

Στις κοινοβουλευτικές επιτροπές θα αρχίσει από τη Δευτέρα η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου με τα τελευταία προαπαιτούμενα και το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. Μεταξύ άλλων προβλέπει πρωτογενή πλεονάσματα πάνω από το 3,5%, ταχεία αποκλιμάκωση της ανεργίας και δημοσιονομικό χώρο για μείωση της φορολογίας και ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής.
«Tίτλοι τέλους» με τα προαπαιτούμενα της 4ης και τελευταίας αξιολόγησης μπαίνουν με τη ψήφιση του πολυνομοσχεδίου την Πέμπτη.

Μέσω των διατάξεών του προβλέπονται μεταξύ άλλων:
* υποχρεωτική δέσμευση των αποθεματικών όλων των φορέων του Δημοσίου
* αλλάζει το καθεστώς χορήγησης δανείων με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου
* καταργείται ο φόρος υπεραξίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων
* διευρύνεται το πεδίο εφαρμογής του Εξωδικαστικού Μηχανισμού, ώστε να μπορούν να υπαχθούν περισσότεροι
* επέρχονται αλλαγές στον νόμο Κατσέλη/Σταθάκη για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά ώστε να μην γίνεται κατάχρηση των προστατευτικών διατάξεων από τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, καθώς προβλέπεται η άρση του τραπεζικού απορρήτου, σε βάθος πενταετίας.

Στη Βουλή το Μεσοπρόθεσμο 2019-2022 (video)

Υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, αποκλιμάκωση της ανεργίας και δημοσιονομικό χώρο για μείωση φορολογίας και κοινωνικές δράσεις, προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο 2019- 2022 που κατατέθηκε στη Βουλή μαζί με το πολυνομοσχέδιο.
* ρυθμός ανάπτυξης : μ.ο. 2,1%/ΑΕΠ
* αποκρατικοποιήσεις : 3,9 δισ. ευρώ
* προσλήψεις : πάνω από 40.000
* δημοσιονομικός χώρος : έως 3,58 δισ. ευρώ το 2022
* ανεργία : στο 13,1% το 2022
Με το δημοσιονομικό χώρο που δημιουργείται από το 2019 δίνεται η δυνατότητα για μειώσεις φόρων αλλά και στοχευμένες παρεμβάσεις με στόχο τη διατηρήσιμη μείωση της ανεργίας, την καταπολέμηση της παιδικής φτώχειας και την επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο.
Αντίμετρα
* μείωση ΕΝΦΙΑ κατά 209 εκατ. ευρώ από το 2020,
* μείωση φορολογικού συντελεστή
* φυσικών προσώπων
*επιχειρήσεων στο 26% από 29%
* αναμόρφωση εισφοράς αλληλεγγύης
Στο μεσοπρόθεσμο υπάρχει αναφορά και στον επαναπροσδιορισμό του κατώτατου μισθού. Οπως σημειώνεται η αύξηση του θα γίνει σύμφωνα με το υπάρχον νομικό πλαίσιο και ακολουθώντας το μοντέλο της Πορτογαλίας στην οποία την τελευταία 4ετία έχουν γίνει 4 αυξήσεις του κατώτατου μισθού, της τάξεως του 5% η κάθεμία.
Πηγή: ΕΡΤ1
Ρεπορτάζ: Ραλλού Αλεξοπούλουwww.ert.gr

2018-06-09 20:20:13

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ