Τι προβλέπει το πολυνομοσχέδιο για τα εργασιακά (video)

Μία ακόμα ευκαιρία σε εργοδότες και εργαζόμενους να έρθουν σε συμφωνία πριν καταφύγουν στη διαιτησία, προβλέπουν οι αλλαγές για τα εργασιακά. Το πολυνομοσχέδιο ενισχύει, ουσιαστικά, τη διαδικασία της μεσολάβησης και εισάγει έναν επιπλέον γύρο διαβουλεύσεων μεταξύ των δύο μερών.

Το πολυνομοσχέδιο ενσωματώνει, επίσης, τη διάταξη για τη χορήγηση του επιδόματος στέγασης, από τις αρχές του 2019, για την πρώτη κατοικία.
Εξακόσια εκατομμύρια ευρώ προβλέπονται για πάνω από 1,3 εκατομμύρια πολίτες, οι οποίοι είτε διαμένουν είτε πρόκειται να διαμείνουν σε ενοίκιο είτε πληρώνουν δόση στεγαστικού δανείου για την κύρια κατοικία τους.
Το επίδομα ανέρχεται στα 70 ευρώ το μήνα για κάθε μονοπρόσωπο νοικοκυριό και προσαυξάνεται κατά 50% για κάθε πρόσθετο μέλος της οικογένειας, με οροφή τα 210 ευρώ, ανάλογα με το ετήσιο εισόδημα και τον αριθμό των παιδιών.
«Η ενίσχυση της εργασίας αποτελεί τον βασικό πυλώνα για την ανάπτυξη», επισήμανε από το βήμα της Βουλής η υπουργός εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, απαντώντας στην επίκαιρη επερώτηση του ΚΚΕ για τις συλλογικές συμβάσεις.
«Η διαφορά του επικείμενου πολυνομοσχέδιου από τα υπόλοιπα είναι ότι καταρρίπτει τους ισχυρισμούς σας περί δήθεν καθαρής εξόδου από τα μνημόνια, περί δήθεν μεταμνημονιακής εποχής (…) Καθαρή έξοδος από τα μνημόνια σημαίνει μόνο κατάργηση όλων των αντιλαϊκών μνημονιακών νόμων», δήλωσε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπας.
«Είναι διακηρυγμένος νόμος αυτής της κυβέρνησης, έχει μπει και στο αναπτυξιακό μας σχέδιο η αύξηση του κατώτατου μισθού ώστε να αρχίσουν οι εργαζόμενοι να ανακτούν μέρος των όσων απώλεσαν στα χρόνια της κρίσης (…) Αναρωτιέμαι λοιπόν, ποιον ακριβώς βοηθά να λένε οι βουλευτές του ΚΚΕ ότι αυτά δεν θα συμβούν, όταν έχουν ήδη νομοθετηθεί και θα ισχύσουν;», σημείωσε η κα Αχτσιόγλου.
Αλλάζει το σύστημα δήλωσης υπερωριών
Ηλεκτρονικά στο σύστημα «Εργάνη» ή ακόμα και με ένα απλό μήνυμα από το κινητό τους τηλέφωνο υποχρεούνται από την 1η Ιουλίου οι εργοδότες να δηλώνουν την υπερωριακή απασχόληση του προσωπικού τους.
Η σχετική υπουργική απόφαση προβλέπει ότι οι υπερωρίες στο εξής θα δηλώνονται προκαταβολικά.
Παράλληλα, στο σύστημα «Εργάνη» θα αναγγέλλονται και οι οικειοθελείς αποχωρήσεις εργαζομένων, οι οποίες όμως, θα γίνονται αποδεκτές μόνο εφόσον φέρουν την υπογραφή και του εργαζόμενου ή έχει προηγηθεί η ενημέρωσή του με εξώδικο.
Υπουργικές αποφάσεις αναμένονται και για τις αλλαγές στα εισοδηματικά κριτήρια για τη χορήγηση του ΕΚΑΣ, για τις αλλαγές στο πρόστιμο για την αδήλωτη εργασία, καθώς και για την επαναφορά των βασικών αρχών των συλλογικών διαπραγματεύσεων από τον Αύγουστο.
Ρεπορτάζ: Μ. Παπαδάκη
Πηγή: ΕΡΤ1www.ert.gr

2018-06-08 18:09:13

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ