Τι σημαίνει η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 750 εκ. ευρώ στη ΔΕΗ

0
21

Την απόφαση να αυξήσει το μετοχικό της κεφάλαιο κατά 750 εκ. ευρώ, μειώνοντας, κατά συνέπεια τη συμμετοχή του λεγόμενου Υπερταμείου και του ΤΑΙΠΕΔ, δηλαδή του Δημοσίου, ανακοίνωσε η ΔΕΗ. Σύμφωνα με το αναθεωρημένο επιχειρηματικό σχέδιο της εταιρείας, η απόφαση εντάσσεται σε επενδυτικό μπαράζ ύψους 8,4 δισεκατομμυρίων ευρώ για την πενταετία 2022-2026.

Το σημαίνει για τη ΔΕΗ και το Δημόσιο η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου

Όπως επισημαίνει ο οικονομικός συντάκτης της ΕΡΤ, Μιχαήλ Γελαντάλις, η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ, σημαίνει μείωση του ποσοστού του δημοσίου στο καταστατικό ποσοστό του 34%,  που σημαίνει ότι κρατάει τη διοίκηση. Πρόκειται για μία αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 750 εκ. ευρώ, για ένα επενδυτικό πρόγραμμα 8.4 δισεκατομμυρίων ευρώ έως το 2026. Η σχετική απόφαση θα ληφθεί στη Γενική Συνέλευση της 19ης Οκτωβρίου και έως το τέλος Οκτωβρίου, εκτιμάται πως θα έχουμε τη διαδικασία της αυξήσεως του μετοχικού κεφαλαίου.

Χρηματιστηριακά, σήμερα η μετοχή της ΔΕΗ σημείωσε πτώση 10% στα 8,07 ευρώ.

Στρέβλωση που διαπιστώνεται και εύλογη απορία που εγείρεται

“Η στρέβλωση έχει να κάνει”, όπως σημειώνει ο Μ. Γελαντάλiς “με το ότι πριν από 12 ημέρες το 49% του ΔΕΔΔΗΕ πωλήθηκε για 2,1 δισ. ευρώ, ενώ σήμερα το 100% της ΔΕΗ αποτιμάται στα 1,86 δισ. ευρώ και η απορία έχει να κάνει με το ότι από την αμέσως επομένη συνεδρίαση της πώλησης του ΔΕΔΔΗΕ – μία αναμφίβολα μεγάλη συμφωνία – είχαμε εννέα συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, με σημαντική προσφορά, σημαντικές συναλλαγές, προφανώς από ισχυρά ξένα funds. Αυτό σημαίνει ότι από τις 13 Σεπτεμβρίου και τα 10,84 ευρώ η μετοχή χθες έφτασε στα 8,93, δέκα ημέρες δηλαδή μέσα σε ένα πτωτικό σερί. Αυτό μπορεί να είναι ενδεικτικό για το πως κινείται γενικότερα η χρηματιστηριακή αγορά.”

Ρεπορτάζ: Μιχαήλ Γελαντάλις

Πηγή: ΕΡΤ