Τον ΠτΔ και τους πολιτικούς αρχηγούς ενημέρωσε ο Α. Τσίπρας για τις εξελίξεις στο Σκοπιανό (video)

Τον πρόεδρο της Δημοκρατίας ενημέρωσε ο πρωθυπουργός για την πορεία των διαπραγματεύσεων σχετικά με το ονοματολογικό, ενώ αντίστοιχη διαδικασία αναμένεται σήμερα και στα Σκόπια. Στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας είχε κύκλο τηλεφωνικών επαφών με τους πολιτικούς αρχηγούς.

«Υπερασπιζόμαστε μια γραμμή στο σκοπιανό, η οποία έχει διαμορφωθεί εδώ και δύο δεκαετίες και είναι κτήμα της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτικών δυνάμεων και ιδίως εκείνων που έχουν διαχειριστεί μεγάλα θέματα« σημείωσε ο Α. Τσίπρας προσερχόμενος στο Προεδρικό Μέγαρο. Πρόσθεσε ότι επιδιώκεται η μέγιστη δυνατή συνείνεση ώστε η όποια λύση να είναι ανθεκτική στον χρόνο.
Καταλήγοντας ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως προϋπόθεση για λύση είναι η συνταγματική αναθεώρηση από την πλευρά των γειτόνων ώστε να φύγουν τα εμπόδια του αλυτρωτισμού. Ο πρωθυπουργός επεσήμανε τέλος ότι η κυβέρνηση επιδιώκει τη μέγιστη δυνατή συναίνεση.
Από την πλευρά του ο Προκόπης Παυλόπουλος ευχαριστώντας τον πρωθυπουργό για την ενημέρωση, υπογράμμισε την ανάγκη των ευρύτερων συναινέσεων. «Μπορεί οι πολιτικές δυνάμεις να έχουν τις διαφορές όμως στα εθνικά θέματα απαιτείται η μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση για να αντέχουν στον χρόνο και για να έχει και η Ελλάδα μεγαλύτερη διαπραγματευτική δύναμη», συμπλήρωσε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Την πάγια θέση της κυβέρνησης για αναζήτηση μιας βιώσιμης συμφωνίας, στην εθνική γραμμή της σύνθετης ονομασίας με ισχύ για όλες τις χρήσεις, επανέλαβε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια των τηλεφωνικών του επικοινωνιών με τους πολιτικούς αρχηγούς.
Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση του γραφείου του πρωθυπουργού, ο Αλέξης Τσίπρας, μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τους πολιτικούς αρχηγούς, προκειμένου να τους ενημερώσει για την πορεία των διαπραγματεύσεων στο ονοματολογικό της ΠΓΔΜ.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του γραφείου του πρωθυπουργού σε σχέση με την ονοματολογία «ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς, πως θέση της κυβέρνησης είναι να μην προχωρήσει σε ειδικότερες συζητήσεις, εφόσον δεν έχουν πρώτα εκπληρωθεί οι παραπάνω προϋποθέσεις».
Σε ανακοίνωσή της η ΝΔ, μετά τη χθεσινή ενημέρωση του Κυριάκου Μητσοτάκη από τον Αλέξη Τσίπρα, τονίζει ότι το απορρίπτει ως απαράδεκτο το όνομα «Μακεδονία του Ίλιντεν» που συζητείται, εκτιμώντας ότι ενισχύει τον αλυτρωτισμό των Σκοπίων, καθώς -όπως υποστηρίζει- συνδέεται με την επιδίωξη δημιουργίας «Μακεδονικού» έθνους και κράτους που περιλαμβάνει τη Θεσσαλονίκη και εκτείνεται ως το Αιγαίο.
Κατά αυτής της ονομασίας τάχθηκε και η Φώφη Γεννηματά, ο Σταύρος Θεοδωράκης εξέφρασε  την πρόθεσή του να στηρίξει την κυβερνητική πρόταση εφόσον διασφαλίζει τα συμφέροντα της χώρας, ενώ ο Βασίλης Λεβέντης ζήτησε το όνομα να μην περιέχει το συνθετικό «Μακεδονία».
ΠΗΓΗ: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σχετικές ειδήσεις:

Μητσοτάκης: Απαράδεκτο να τίθεται προς συζήτηση το όνομα «Μακεδονία του Ίλιντεν»
Την διαφωνία της για τον όρο «Ίλιντεν» εξέφρασε η Φ. Γεννηματά στον πρωθυπουργό
Δ. Κουτσούμπας: Ο όρος «Ίλιντεν» δεν περιορίζει τον αλυτρωτισμό στην ΠΓΔΜ
Β. Λεβέντης: Ο όρος «Ίλιντεν» δημοσιοποιήθηκε για να «καεί»
www.ert.gr

2018-05-19 11:00:41

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ