Τουλάχιστον 20 μετανάστες πνίγηκαν όταν το σκάφος τους ναυάγησε ανοικτά των ακτών – ΚΟΣΜΟΣ

0
25

Τουλάχιστον 20 μετανάστες από την Αφρική έχασαν τη ζωή τους όταν το σκάφος στο οποίο επέβαιναν ναυάγησε ανοικτά της Τυνησίας σήμερα καθώς επιχειρούσαν να διαπλεύσουν τη Μεσόγειο προς το ιταλικό νησί Λαμπεντούζα, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ένας Τυνήσιος αξιωματούχος ασφαλείας.

Άλλοι πέντε μετανάστες που επέβαιναν στο σκάφος διασώθηκαν και οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης της ακτοφυλακής για την ανεύρεση και άλλων συνεχίζονται, πρόσθεσε ο Ζεκρί χωρίς να δίνει άλλες λεπτομέρειες.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών Χαλέντ Χαγουνί δήλωσε από την πλευρά του πως 15 πτώματα μεταναστών ανασύρθηκαν «μέχρι στιγμής» και πως πέντε άνθρωποι έχουν διασωθεί.

Όπως είπε, το σκάφος αναχώρησε παράνομα από το Σίντι Μανσούρ, στην περιοχή της Σφαξ, με προορισμό τις ιταλικές ακτές.

Αξιωματούχος ασφαλείας τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο Reuters, ο Αλί Αγιαρί, είπε πως το σκάφος ναυάγησε περίπου έξι μίλια από τις ακτές της Σφαξ. Ανασύρθηκαν τα πτώματα 20 ανθρώπων, όλοι από την υποσαχάρια Αφρική. Ο αξιωματούχος πρόσθεσε πως περίπου 45 άνθρωποι επέβαιναν στο πλεούμενο όταν βυθίστηκε.

Παρά την υγειονομική κρίση που συνδέεται με τον νέο κορονοϊό, οι αναχωρήσεις παράτυπων μεταναστών από τις χώρες του Μαγκρέμπ, κυρίως την Τυνησία και τη Λιβύη, με προορισμό την Ευρώπη συνεχίζονται, κυρίως προς τις ιταλικές ακτές όπου οι μετανάστες ελπίζουν πως θα βρουν δουλειά και καλύτερες προοπτικές.

Στα μέσα Δεκεμβρίου, το Πολεμικό Ναυτικό της Τυνησίας διέσωσε 93 μετανάστες διαφόρων αφρικανικών εθνικοτήτων, εκ των οποίων τρεις Τυνήσιοι, ανοικτά της Σφαξ.

Από τις αρχές του έτους έως τα μέσα Σεπτεμβρίου, 8.581 άνθρωποι αναχαιτίστηκαν ενώ προσπαθούσαν να φθάσουν στην Ευρώπη διά θαλάσσης από τις τυνησιακές ακτές, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών. Ανάμεσά τους, 2.104 ήταν ξένοι.

(φωτογραφία αρχείου)