Τουρκικό αίτημα στις ΗΠΑ για αγορά 40 F-16

Η Τουρκία ζήτησε από τις ΗΠΑ να αγοράσει 40 μαχητικά αεροσκάφη F-16 της Lockheed Martin και 80 κιτ εκσυγχρονισμού των υφιστάμενων πολεμικών αεροσκαφών της, σύμφωνα με αξιωματούχους των ΗΠΑ που θέλησαν να μείνουν ανώνυμοι.

Η Άγκυρα προφανέστατα προχωράει σε αυτήν την κίνηση μετά την αγορά Rafale από την Ελλάδα και την Ελληνογαλλική συμφωνία  

Υπενθυμίζεται ότι οι Τούρκοι  είχαν παραγγείλει περισσότερα από 100 μαχητικά F-35 και έφτιαχναν ανταλλακτικά για την παραγωγή τους, αλλά  εξοβελίστηκαν από το Αμερικανικό πρόγραμμα το 2019 αφότου αποφάσισαν να αγοράσει τους S-400 από τη Ρωσία, οι οποίοι σύμφωνα με την Ουάσιγκτον απειλούν τα F-35.

“Το  State Departement δεν επιβεβαιώνει ούτε σχολιάζει προτεινόμενες αμυντικές συμφωνίες, έως ότου αυτές κοινοποιηθούν επίσημα στο Κογκρέσο”, δήλωσε εκπρόσωπος του ενώ και  η τουρκική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον αρνήθηκε να κάνει σχόλιο

 Η δεκαετής δεκαετίας σύμπραξη μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ πέρασε άνευ προηγουμένου ταραχή τα τελευταία πέντε χρόνια σχετικά με διαφωνίες σχετικά με την πολιτική στη Συρία, τους στενότερους δεσμούς της Άγκυρας με τη Μόσχα, τις ναυτικές φιλοδοξίες της στην ανατολική Μεσόγειο, τις κατηγορίες των ΗΠΑ εναντίον κρατικής τουρκικής τράπεζας και τη διάβρωση. δικαιωμάτων και ελευθεριών στην Τουρκία.

Το αίτημα δεν αναμένεται να «περάσει» εύκολα  από το αμερικανικό Κογκρέσο, όπου η δυσαρέσκεια προς την Τουρκία έχει οξυνθεί βαθιά τα τελευταία χρόνια, κυρίως λόγω της αγοράς των S-400 και της προβληματικής πορείας της για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

 Τον Δεκέμβριο του 2020, εξάλλου  η Ουάσινγκτον έβαλε στη λίστα των ανεπιθύμητων προσώπων τον επικεφαλής της  Διεύθυνσης Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας Ισμαήλ Ντεμίρ και άλλους τρεις υπαλλήλους.

Οι ΗΠΑ έχουν προειδοποιήσει επανειλημμένα την Τουρκία να μην αγοράσει περαιτέρω ρωσικά όπλα. Αλλά την περασμένη εβδομάδα, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η Άγκυρα  σκοπεύει να αγοράσει μια δεύτερη παρτίδα S-400 από τη Ρωσία, μια κίνηση που θα μπορούσε να εμβαθύνει τη ρήξη με την Ουάσινγκτον.

 Η Άγκυρα δήλωσε ότι ελπίζει σε μια καλύτερη σχέση  με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.