Τουρκικό εμπορικό πλοίο «ακούμπησε» ελληνική κανονιοφόρο-Ενημέρωση ΝΑΤΟ (video)

Περιστατικό που εκτιμάται ως ατύχημα από την ελληνική πλευρά σημειώθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής στα ανοιχτά της Λέσβου. Την ελληνική κανονιοφόρ «Αρματωλός» που έπλεε υπό νατοϊκή ομπρέλα -δεδομένου ότι συμμετείχε σε νατοϊκή άσκηση- «ακούμπησε» τουρκικό εμπορικό πλοίο. Το συντονισμό των ενεργειών έχει αναλάβει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας. Ήδη ενημερώθηκαν οι αρμόδιες Νατοϊκές Αρχές, ενώ θα ζητηθούν αποζημιώσεις για τις φθορές που προξένησε το τουρκικό πλοίο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού «τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής 04 Μαΐου 2018, το εμπορικό πλοίο ΚΑRΜΑΤΕ, σημαίας Τουρκίας, προσέγγισε και επακούμβησε με την κανονιοφόρο ΑΡΜΑΤΩΛΟΣ, στη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά ν. Μυτιλήνης, εντός Εθνικής Χωρικής Θάλασσας, παραβιάζοντας το Διεθνή Κανονισμό Αποφυγής Σύγκρουσης στη Θάλασσα (ΔΚΑΣ), καθώς το εμπορικό πλοίο ήταν το καταφθάνων.
Δεν υπήρξαν τραυματίες ή σοβαρές ζημιές. Δεν υπήρξε μόλυνση του περιβάλλοντος.
Μετά το συμβάν το εμπορικό πλοίο αύξησε ταχύτητα και απομακρύνθηκε, κινούμενο προς τις πλησιέστερες ακτές της Τουρκίας, χωρίς να απαντήσει στις κλήσεις ασυρμάτου της κανονιοφόρου ΑΡΜΑΤΩΛΟΣ.
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, που έχει αναλάβει το συντονισμό των ενεργειών από την πρώτη στιγμή, ενημέρωσε άμεσα τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, και την αξιωματική αντιπολίτευση. Η ελληνική πλευρά έχει κάνει όλα τα προβλεπόμενα για την απόδοση ποινικών και αστικών κυρώσεων, με βάση το Διεθνές Ναυτικό Δίκαιο.
Δεν υπήρξαν τραυματίες ή σοβαρές ζημιές, ούτε και μόλυνση του περιβάλλοντος.
Το συμβάν έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια προγραμματισμένης περιπολίας της κανονιοφόρου ΑΡΜΑΤΩΛΟΣ στο πλαίσιο συμμετοχής στη Συμμαχική επιχείρηση “AEGEAN ACTIVITY”, για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών στο Αιγαίο Πέλαγος. Έχουν ενημερωθεί οι αρμόδιες Νατοϊκές Αρχές. Η κανονιοφόρος ΑΡΜΑΤΩΛΟΣ συνεχίζει την αποστολή».
ΠΗΓΗ: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕwww.ert.gr

2018-05-04 15:45:01

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ