Το ανώτατο δικαστήριο αποποινικοποιεί την ψυχαγωγική χρήση κάνναβης

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Μεξικού αποποινικοποίησε την ιδιωτική ψυχαγωγική χρήση κάνναβης από ενήλικες, χαρακτηρίζοντας την ισχύουσα απαγόρευση αντισυνταγματική.

Τα οκτώ από τα έντεκα μέλη του κορυφαίου οργάνου της μεξικανικής δικαιοσύνης έκριναν ότι οι ενήλικες θα μπορούσαν να υποβάλουν αίτηση για άδειες καλλιέργειας και κατανάλωσης της δικής τους κάνναβης. Απαγορεύεται το κάπνισμα στο κοινό και μπροστά σε παιδιά.

Η απόφαση δεν αναφέρει την εμπορία της κάνναβης.

«Σήμερα είναι μια ιστορική ημέρα για τις ελευθερίες», σχολίασε ο πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Αρτούρο Σαλδίβαρ, μετά την απαγγελία της απόφασης. 

Ορισμένες ομάδες ωστόσο, δήλωσαν ότι η απόφαση δεν είναι πιθανό να οδηγήσει σε σημαντικές άμεσες αλλαγές. Η Mexico United Against Crime, μια μη κυβερνητική οργάνωση, δήλωσε ότι η απόφαση «δεν αποποινικοποιεί τις απαραίτητες δραστηριότητες για την πραγματοποίηση της κατανάλωσης», όπως κατοχή και μεταφορά.

Η απόφαση του δικαστηρίου καταγράφηκε αφού το μεξικανικό Κογκρέσο δεν κατάφερε να ψηφίσει νόμο για το ζήτημα αυτό προτού παρέλθει η προθεσμία για το ζήτημα αυτό που είχε οριστεί από τους ανώτατους δικαστικούς, δηλαδή η 30ή Απριλίου.

Τη 10η Μαρτίου η Βουλή ενέκρινε νομοσχέδιο προς αυτόν τον σκοπό. Κατόπιν, το κείμενο που ψηφίστηκε επιδόθηκε στη Γερουσία, η οποία το είχε εγκρίνει ήδη τον Νοέμβριο μεν, αλλά όφειλε να το ξαναψηφίσει αφού κατατέθηκαν αρκετές τροπολογίες στο κείμενο από τους βουλευτές.

Στις αρχές Απριλίου, η πλειοψηφία της Γερουσίας αποφάσισε να αναβάλει για τον Σεπτέμβριο την τελική συζήτηση επί του σχεδίου νόμου.

Ο συντονιστής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος MORENA εξήγησε τότε ότι το κείμενο που εστάλη στη Γερουσία από τη Βουλή περιείχε «ασυνέπειες».

Οι υποστηρικτές της νομιμοποίησης ελπίζουν ότι θα μπορούσε να μειώσει μέρος της βίας που σχετίζεται με το παράνομο εμπόριο ναρκωτικών, η οποία αφαιρεί τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων στη χώρα κάθε χρόνο.

Με πληροφορίες από BBC