Το ΓΕΝ για το περιστατικό με το τουρκικό εμπορικό πλοίο (video)

Ως «ατύχημα» θεωρεί η Αθήνα το νέο περιστατικό τα ξημερώματα ανοιχτά της Λέσβου, όταν τουρκικό εμπορικό πλοίο ακούμπησε την κανονιοφόρο «ΑΡΜΑΤΩΛΟΣ» στη συνέχεια ανέπτυξε ταχύτητα και απομακρύνθηκε προς τις ακτές της Τουρκίας. Δεν υπήρξαν τραυματίες και υλικές ζημιές, το υπουργείο Άμυνας, ωστόσο, ενημέρωσε τις Νατοϊκές Αρχές.

Όλα ξεκίνησαν στις 4:10 τα ξημερώματα, όταν το τουρκικό εμπορικό πλοίο βρισκόμενο εντός Ελληνικών χωρικών υδάτων προσέγγισε την κανονιοφόρο από απαγορευμένη για τα ναυτικά δεδομένα κατεύθυνση.
«Το εμπορικό πλοίο ‘ΚΑRΜΑΤΕ‘, σημαίας Τουρκίας, προσέγγισε και επακούμβησε με την κανονιοφόρο «ΑΡΜΑΤΩΛΟΣ», στη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά, Ν. Λέσβου, εντός Εθνικής Χωρικής Θάλασσας, παραβιάζοντας το Διεθνή Κανονισμό Αποφυγής Σύγκρουσης στη Θάλασσα, καθώς το εμπορικό πλοίο ήταν καταφθάνον».
Το πλήρωμα του τουρκικού πλοίου παρά τις συνεχείς προειδοποιήσεις δεν επικοινώνησε με τα στελέχη της κανονιοφόρου.
«Μετά το συμβάν το εμπορικό πλοίο αύξησε ταχύτητα και απομακρύνθηκε, κινούμενο προς τις πλησιέστερες ακτές της Τουρκίας, χωρίς να απαντήσει στις κλήσεις ασυρμάτου της κανονιοφόρου «ΑΡΜΑΤΩΛΟΣ».
-Το τουρκικό πλοίο αφού ακούμπησε την κανονιοφόρο, προκαλώντας της φθορές, απομακρύνθηκε και σταμάτησε εντός των τουρκικών χωρικών υδάτων που σταμάτησε μόνο σε κλήση τουρκικής ακταιωρού η οποία επικοινωνούσε με το Ελληνικό Λιμενικό.
«Έδωσα εντολές και η Ελλάδα ζήτησε από την Τουρκία να πάρει τα μέτρα που προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο» τόνισε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.
Πηγές από το Πολεμικό Ναυτικό χαρακτηρίζουν το περιστατικό ως «ναυτικό ατύχημα» σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι πολύ πιθανό ο πηδαλιούχος του εμπορικού πλοίου να είχε κοιμηθεί.
Το Πολεμικό Ναυτικό θα προχωρήσει σε ένορκη διοικητική εξέταση και σε ειδική πραγματογνωμοσύνη για το συμβάν επακούμβησης, που συνέβη σήμερα τα ξημερώματα 4,5 ναυτικά μίλια νοτιανατολικά της Λέσβου.
Αναφορά στο ΝΑΤΟ
Η Ελληνική κανονιοφόρος βρίσκεται υπό «νατοϊκό» μανδύα στο πλαίσιο της επιχείρησης καταπολέμησης των μεταναστευτικών ροών στο Αιγαίο.
Η Γερμανική φρεγάτα επικεφαλής της νατοϊκής δύναμης των 6 συνολικά πλοίων βρισκόταν Β/Α της Χίου την ώρα που έγινε το περιστατικό στη Λέσβο και ο Νατοϊκός διοικητής είχε στο τακτικό του σύστημα όλη την εικόνα του τι έγινε.
Άμεσα η χώρα μας ζητά αποζημίωση από την εταιρία που διαχειρίζεται το πλοίο για τη ζημιά που υπέστη η κανονιοφόρος ενώ ταυτόχρονα έγινε αναφορά προς τον διοικητή της ναυτικής Νατοϊκής δύναμης με κοινοποίηση προς το Νατοϊκό ναυτικό στρατηγείο στη Μ. Βρετανία.
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας από τις 5 τα ξημερώματα ήταν στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων και ενημέρωσε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα αλλά και τη ΝΔ.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από το ΓΕΝ, πάρθηκε απόφαση για την άμεση αντικατάσταση του κυβερνήτη της Κανονιοφόρου κι αυτό αποτελεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι πρώτη προτεραιότητα αποτελεί η εικόνα του αξιόμαχου του ΠΝ, καθώς επίσης και η ασφάλεια των πληρωμάτων και των μονάδων του στόλου.
Οι ίδιες πηγές σημείωναν πως η μετάθεση του πλωτάρχη είχε βγει εδώ και λίγες ημέρες καθώς συμπλήρωσε τον χρόνο διοίκησης σε πλοίο και αντί αυτή να γίνει τους επόμενους μήνες, θα γίνει από τώρα.
Πηγή:ΕΡΤ/Ρεπορτάζ: Γιώργος Σιδέρηςwww.ert.gr

2018-05-04 20:30:47

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ