Το ΔΝΤ ανοίγει αύριο εν μέρει τα χαρτιά του για την ελληνική οικονομία

Τις προβλέψεις του για τα μακροοικονομικά μεγέθη της Ελλάδας αναμένεται να ανακοινώσει αύριο, Τρίτη, το ΔΝΤ στην εξαμηνιαία έκθεση οικονομικών προοπτικών (Economic Outlook) για την παγκόσμια οικονομία ενόψει της Συνόδου του Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας που διεξάγεται μεταξύ 20 και 22 Απριλίου.
Στη Σύνοδο θα παραστεί ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος που θα έχει συναντήσεις με ξένους αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένης της επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. Στα πλαίσια της Συνόδου αναμένεται να συνεδριάσει επονομαζόμενο άτυπο Washington Group που περιλαμβάνει υψηλόβαθμους αξιωματούχους του ΔΝΤ, των ευρωπαϊκών θεσμών, π.χ. Κομισιόν, και των υπουργών των μεγαλύτερων οικονομιών της Ευρωζώνης.
Στην έκθεση Economic Outlook θα περιλαμβάνονται, ως είθιστε, προβλέψεις για τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας φέτος και τα επόμενα χρόνια. Ο ρυθμός ανάπτυξης συνδέεται με το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος. Η Ελλάδα έχει αναλάβει την δέσμευση για την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ την περίοδο 2018-2022. Το ΔΝΤ φέρεται να επιθυμεί την μεταφορά της μείωσης του αφορολόγητου απο το 2020 στο 2019 μαζί με την περικοπή της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις για την επίτευξη του στόχου.
Η Eurostat αναμένεται να ανακοινώσει στις 23 Απριλίου το πρωτογενές πλεόνασμα του 2017 που θα μπορούσε να ξεπεράσει το 3% του ΑΕΠ παρά την διανομή του κοινωνικού μερίσματος ύψους 0,8% του ΑΕΠ. Αν η ανωτέρω εκτίμηση επιβεβαιωθεί θα ενισχυθεί η ελληνική θέση ότι δεν χρειάζεται να έλθει η μείωση του αφορολόγητου το 2019.
Η επόμενη ημερομηνία κλειδί είναι η 27 Απριλίου που διεξάγεται το Eurogroup στη Σόφια της Βουλγαρίας. Η Αθήνα θα πρέπει να παρουσιάσει το ελληνικό αναπτυξιακό πρόγραμμα που συντάσσει αυτή την περίοδο σε συνεννόηση με τους θεσμούς. www.ert.gr

2018-04-16 09:18:18

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ