Το ενδεχόμενο επίτευξης συμφωνίας με Β. Κορέα απασχολεί το Κογκρέσο

Ηγετικά στελέχη τόσο των Δημοκρατικών, όσο και των Ρεπουμπλικάνων στην Γερουσία αφήνουν να εννοηθεί ότι το Κογκρέσο δεν θα καθίσει με σταυρωμένα τα χέρια παρακολουθώντας τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να προετοιμάζεται για την ιστορική διάσκεψη με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν, που θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα, σχολιάζει το “Politico.”
Οι Δημοκρατικοί προσδιόρισαν νωρίς τις κόκκινες γραμμές τους, θέτοντας σκληρές απαιτήσεις απέναντι στην προοπτική επίτευξης μιας συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας.
Από την πλευρά τους, οι Ρεπουμπλικάνοι άφησαν επίσης, να εννοηθεί ότι επιθυμούν να διερευνήσουν τους όρους υλοποίησης μιας συμφωνίας αποπυρηνικοποίησης στην Κορεατική Χερσόνησο, κατά την περίπτωση που οι συνομιλίες προχωρήσουν σ’ ένα τέτοιο επίπεδο.
Οι δύο πτέρυγες της Γερουσίας συμφωνούν στην πολιτική τοποθέτησή τους, εκφράζοντας τους προβληματισμούς και τις απόψεις τους, καθώς ο πρόεδρος Τραμπ έρχεται όλο και πιο κοντά στην πραγματοποίηση της διάσκεψης με τον Κιμ Γιονγκ Ουν.
Οι Ρεπουμπλικάνοι εξακολουθούν να υποστηρίζουν τις κινήσεις του προέδρου Τραμπ αναφορικά με την Βόρεια Κορέα, ενώ αρκετοί παραμένουν επιφυλακτικοί σχετικά με το ενδεχόμενο επίτευξης του πλαισίου μιας λειτουργικής συμφωνίας, πριν από την πραγματοποίηση της διάσκεψης στις 12 Ιουνίου.
Από την άλλη μεριά, οι Δημοκρατικοί, λίγες εβδομάδες μετά την απόφαση του προέδρου Τραμπ για την αποχώρηση των ΗΠΑ από την διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, ενδιαφέρονται να κρατήσουν τον Αμερικανό πρόεδρο σ’ ένα αυστηρό πλαίσιο προδιαγραφών και απαιτήσεων γύρω από την κεντρική επιδίωξη της Ουάσιγκτον, σχετικά με την επίτευξη συμφωνίας για τον τερματισμό του πυρηνικού προγράμματος της Πιονγιάνγκ.
Οι φωνές που ακούγονται κι από τα δύο κόμματα είναι ενδεικτικές του πολιτικού ρίσκου το οποίο αναλαμβάνουν οι Ρεπουμπλικάνοι ως υποστηρικτές της κυβέρνησης, αλλά και οι Δημοκρατικοί στο επίπεδο της αντιπολιτευτικής τακτικής.
Ωστόσο, να έχει ξεκαθαριστεί με ακρίβεια ο βαθμός κοινοβουλευτικής παρέμβασης που θα έχει το Κογκρέσο, στο όλο ζήτημα μιας συμφωνίας.
Με τον Λευκό Οίκο να παρουσιάζει την διάσκεψη της επόμενης εβδομάδας μεταξύ του Τραμπ και του Κιμ ως το πρώτο βήμα στην έναρξη μιας διαδικασίας προσέγγισης, οι Ρεπουμπλικάνοι εμφανίζονται αρνητικοί να εμβαθύνουν στο αν θα προχωρήσουν στην άσκηση κοινοβουλευτικής απόρριψης της όποιας συμφωνίας. Ένα πλαίσιο νομοθεσίας του 2015 έδωσε στα μέλη του Κογκρέσου την κοινοβουλευτική δυνατότητα να επεξεργαστούν την συμφωνία που είχε υπογράψει ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα με το Ιράν.
Πάντως, οι Δημοκρατικοί δεν είναι τόσο αρνητικοί ως προς τον εκ των προτέρων προσδιορισμό των προϋποθέσεων μιας συμφωνίας αποπυρηνικοποίησης με την Βόρεια Κορέα.
Από τότε που ο Λευκός Οίκος άρχισε να συζητάει το ενδεχόμενο μιας συνάντησης μεταξύ του Τραμπ και του Κιμ, οι Δημοκρατικοί έχουν προσφέρει ευρεία υποστήριξη στο επίπεδο της διπλωματίας.
Ωστόσο, έχουν καταστήσει σαφές προς τον πρόεδρο ότι οι απαιτήσεις τους θα είναι υψηλές, προκειμένου μία συμφωνία με την Βόρεια Κορέα να εγκριθεί από το Κογκρέσο.
Σε μία προσπάθεια διασφάλισης του εποπτικού ρόλου του Κογκρέσου, οι Δημοκρατικοί παροτρύνουν τον πρόεδρο Τραμπ να συμπεριλάβει τους κοινοβουλευτικούς σε όλη την διαδικασία, μέσω της παροχής “συχνών και ουσιαστικών ενημερώσεων.” Οι ενημερώσεις αυτές μπορούν να γίνουν στην Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, αλλά και στην Ομάδα Εργασίας για την Εθνική Ασφάλεια (National Security Working Group). Πρόκειται για ένα δικομματικό φόρουμ που συγκροτήθηκε πριν από 30 χρόνια, εξετάζοντας ζητήματα που σχετίζονται με τον έλεγχο των όπλων, τα μέτρα κατά της τρομοκρατίας, αλλά κι άλλα ζητήματα εθνικής ασφάλειας.
Από την πλευρά του, ο ίδιος, ο πρόεδρος Τραμπ έχει δηλώσει ότι η διάσκεψη που θα γίνει στην Σιγκαπούρη, θα αποτελέσει την αρχή των συζητήσεων για την Βόρεια Κορέα.
Πηγή: “Politico”, ΑΠΕ-ΜΠΕwww.ert.gr

2018-06-05 09:01:20

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ